Ett av mynten som tagits i beslag. Mynten ska ha stulits från Kungliga Myntkabinettet i Stockholm (bilden till vänster) och Göteborgs stadsmuseum. Foto: TT/Polismyndigheten

Åtalas för myntstölder från muséer

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd vid Kungliga Myntkabinettet åtalas nu misstänkt för att ha stulit föremål från museet. Mannen misstänks ha tjänat miljonbelopp på att ha stulit från sin arbetsplats och ett annat museum.

Det andra muséet där mynt försvunnit är Göteborgs stadsmuseum. Åtalet gäller grov stöld alternativt grovt häleri och gäller sammanlagt 42 föremål, främst mynt men även medaljer och sedlar, som mannen ska ha sålt till en mynthandlare för drygt 1,2 miljoner kronor.

Även mynthandlaren åtalas, misstänkt för grovt häleri.

Ska ha pågått i flera år

Stölderna ska ha pågått i flera år och åklagaren bedömer de som grova eftersom det är föremål med ett betydande ekonomiskt och kulturhistoriskt värde.

– Sedan är det så klart allvarligt att han utnyttjat det förtroende han åtnjutit, att han stulit från sin arbetsplats och från Göteborgs stadsmuseums samlingar som han fått tillgång till, säger Jens Nilsson, kammaråklagare.

Ett av mynten som tagits i beslag. Foto: Polismyndigheten

Den tidigare anställde nekar till anklagelserna.

– Min klient förnekar brott, vi kommer att utveckla hans inställning i domstolen, säger hans advokat Mikael Westerlund.

Enligt åklagaren uppger mannen i förhör att han inte minns vad det är för föremål som han sålt, men att mynten han sålt bland annat är sådant som han ärvt.

– Det menar jag att man kan motbevisa på olika sätt så att han inte har någon förklaring till varför han kunnat sälja så här dyrbara föremål, säger Jens Nilsson, kammaråklagare

Över tusen föremål borta

Efter att misstankarna uppstod mot mannen har Kungliga Myntkabinettet gjort en stor inventering där de hittills konstaterar att över tusen föremål, främst mynt, saknas vid museet till ett värde av cirka 25 miljoner kronor.

Enligt åklagaren Jens Nilsson finns det inga konkreta misstankar mot den nu åtalade mannen gällande de föremålen, men det pågår ännu en förundersökning gällande mynt som stulits. Enligt uppgift till SVT Nyheter finns det en annan person som varit verksam vid museet misstänkt i det fallet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer