ATG:s säkerhetschef Magnus Lunner vill i nuläget inte uttala sig om det kan ha förekommit fusk i förra veckans omtalade V75-spel. På bilden till höger syns den norska hästen Lionel N.O. med kusken Göran Antonsen på Elitloppet 2018. Foto: Kanal 75/Pressbild och Christine Olsson/TT

ATG utreder misstänkt storvinst – från Malta

Uppdaterad
Publicerad

16 miljoner kronor av V75-vinsterna i lördags förra veckan gick till ATG:s partner på Malta. Nu har spelbolaget inlett en utredning för att ta reda på om det har förekommit någon typ av fusk.

Det var i lördags som det märkliga hände – system från Malta plockade hem 16 miljoner kronor av sjurättspotten på V75. Händelsen har blivit en stor snackis i trav-Sverige och på sociala medier har frågan väckts om det rör sig om fusk.

ATG har nu inlett en utredning för att ta reda på om det skett några oegentligheter. Det berättar säkerhetschefen Magnus Lunner.

– I vår granskning har vi upptäckt en misstanke om att nivån för maximalt antal tillåtna system per spelare kan ha överskridits. Med anledning av det utreder vi nu hela händelseförloppet. Vi har också beslutat att hålla inne vinstutbetalningen till vår partner på Malta, som vi också har en löpande kontakt med, säger Magnus Lunner.

Betyder det här att ni misstänker fusk?

– Jag kan inte uttala mig om eventuella misstankar. I dagsläget betyder det att vi utreder en misstanke om avvikande beteende. Jag vill inte spekulera.

”Har fått ett fåtal reaktioner”

På frågan om ATG känner till vilka som har spelat på de misstänkta systemen svarar Magnus Lunner att han inte vill kommentera enskilda delar i utredningen.

– Dessutom råder det kundsekretess.

För närvarande ska det inte heller vara aktuellt att koppla in polis.

Vad har ni fått för reaktioner från trav-Sverige?

– Vi har fått ett fåtal reaktioner skulle jag säga.

”Alla ska hålla sig till samma regler”

Vad kan ni göra för att undvika den här typen av situationer i framtiden?

– Man kanske kan bli bättre i sina kontrollinstrument och ha en bättre framförhållning. Det är svårt att uttala sig om i nuläget, utredningen får visa vilka eventuella förbättringsåtgärder som är rimliga att genomföra.

Magnus Lunner påpekar också att alla som vill spela på hästar får göra det.

– Men alla ska hålla sig till samma regler och det försöker vi värna. ATG utreder misstänkta överträdelser så snart vi upptäcker dem och det är vår målsättning att fortsätta göra det. Vi vill fortsätta vara ett bra och seriöst bolag för våra kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.