SVT Örebros reporter Mikael Åberg intervjuar hälleforsbon Annika Lindberg. Foto: SVT

Att bygga eller inte bygga – i Hällefors pratas det badhus

Uppdaterad
Publicerad

SVT Örebros valpatrull gjorde under onsdagen ett nedslag i Hällefors för att prata val och viktiga frågor. Jobb och badhus visade sig dyka upp allt som oftast.

Badhus eller inte? När SVT Örebro pratade val med Hälleforsborna var det ett återkommande ämne. Sist frågan togs upp i kommunfullmäktige blev det ett nej men socialdemokraterna i Hällefors har lovat att hålla frågan levande fram till valet.

Lars-Inge Johansson tillhör dem som inte vill ha badhus i kommunen.

Val 2018 Örebro

– Det är alldeles för mycket pengar för en sån här liten kommun, menar han.

Stefan Johansson och Kristoffer Andersson vill gärna se en simhall i Hällefors i framtiden. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Stefan Johansson har tre barn som alla är på gång att lära sig simma.

– De får sitta och åka buss till Filipstad och Karlskoga för att få simundervisning. Det blir många och långa resor, konstaterar han.

Och faktum är att barnen inte har något val.

– Utan simundervisning blir det inte godkänt betyg i idrott, konstaterar Kristoffer Andersson som är kollega till Stefan. Klart att ett badhus skulle vara bra på det viset.

Skolade om sig till undersköterska

Många andra tar upp bristen på jobb i kommunen. Matti Nylund har gjort en lång resa både på kartan och i karriären. Han kom till Hällefors från Tornedalen som 30-åring för att som många andra arbeta på SKF på orten.

Matti Nylund startade sin karriär i Hällefors på SKF men innan pensionen skolade han om sig till undersköterska. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

– Men sen skolade jag om mig till undersköterska och jobbade inom äldrevården de sista tio åren innan pensionen. Det var sämre betalt men man fick mycket annat tillbaka istället.

För Matti är det inte först och främst hans egen framtid han tänker på inför valet.

– Jag skulle önska att det fanns fler jobb åt unga. Så att de inte behövde flytta härifrån, tänker han.

Från företagare till lokalpolitiker

I Grythyttan ringlar kön lång till glasskiosken som Jaco Neerings driver ihop med sin fru. Men nu väntar eventuellt en ny karriär. Inför höstens val ställer Jaco upp som kandidat för moderaterna i kommunen.

– Jag vill inte bara engagera mig i företagarfrågor utan i sådant som kan få hela bygden att växa, säger han. Alldeles för många klagar på samhället utan att göra något åt det, därför engagerar jag mig politiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet