Fullmäktige i Nora under ett sammanträde i fjol. Hur fullmäktige komemr styras kommande mandatperiod avgörs på onsdag. Foto: SVT

Moderaterna: ”De hade inget att diskutera”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagkvällen meddelade Socialdemokraterna i Nora att samtalen med Alliansen gått i stå på grund av olika åsikter i kärnfrågor. Håkan Kangert (M) menar dock att det aldrig blev något samtal att prata om.

– När vi inte gick med på att de skulle få posten för kommunstyrelsens ordförande reste de sig upp och gick, säger han.

Efter flera möten sedan den 15 oktober står det nu klart att det inte blir något samarbetsstyre mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Frågan om vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande är avgörande.

– Socialdemokraterna hade bett oss komma för att förhandla, men när vi sätter oss ner och ska göra det så har de inget att komma med. Arbetarkommunen har bestämt att de ska ha posten som kommunstyrelsens ordförande och eftersom vi inte gick med på det så reste de sig och gick, säger Alliansens representant Håkan Kangert (M).

Val 2018 Örebro

– Det var inte bara ett krav, utan de hade inget förhandlingsmandat.

”Blev aldrig någon förhandling”

Enligt Socialdemokraterna var det inte bara posten som kommunstyrelsens ordförande som avgjorde, utan även meningsskiljaktigheter i kärnfrågor som vårdboende och skolbygge. Frågor som Håkan Kangert menar aldrig kom på tal under mötet.

– Det blev aldrig någon förhanling. De kom dit i samma position som förra gången, de hade inte rört sig en millimeter. Sen när vi sa, ”så hade inte vi tänkt”, så reste de sig å gick, säger Håkan Kangert.

”Kom som en överraskning”

Hur det kommer bli nu är osäkert och Kangert kallar det ”10 000-kronorsfrågan”.

– Framtiden håller vi på att fundera på, vi kan inte säga något om det nu. Det här kom som en överraskning för oss. När man ses en söndagkväll tror man ju att motparten har något att diskutera. Det hade de inte.

Han tror att väljarna i kommunen är besvikna och menar att Alliansen är öppen för förhandlingar.

– Vi kan diskutera det mesta, men såhär är läget nu, säger han.

Tror på moderat gruppledare

Omröstningen för kommunstyrelsens ordförande och kommunfullmäktige sker på kommunfullmäktiges sammanträde på onsdag.

– Jag tror det finns goda sannolikheter att Moderaternas gruppledare Tom Rymoen röstas fram som kommunstyrelsens ordförande då, säger Håkan Kangert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet