Kommunstyrelsens ordförande i Askersund, Per Eriksson kommenterar M-politikern som hoppade. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

S riktar kritik efter förlorad omröstning: ”Gör sig beroende av SD”

Uppdaterad
Publicerad

Valet av Calill Ohlson (M) som ordförande i kommunfullmäktige har öppnat upp för ett borgerligt styre i Askersund trots att samarbetspartierna enbart har 11 av 33 mandat. Nu lyfter Socialdemokraterna fram SD-stödet som avgörande.- Vi skulle aldrig sätta oss i den sitsen, säger Per Eriksson (S).

Ett enda mandat avgjorde när Landsbygdspartiet Oberoende och Sverigedemokraterna såg till att Moderaternas kandidat vann fullmäktigeomröstningen i måndags kvälll.

Socialdemokraterna kommer därmed närmare en roll i opposition.

– I praktiken är vi längre från ett styre än före omröstningen. Vi trodde att vi hade LPO (Landsbygdspartiet Oberoende) på vår sida. Jag är lite förvånad över hur de röstade eftersom partiet står upp för landsbygden och har gått ut hårt i skolfrågan. Vi trodde enfaldigt att vi hade ett bra erbjudande för landsbygdsfrågor, men det var kanske inte tillräckligt bra, menar Per Eriksson.

LPO:s enda mandat fällde därmed avgörandet i fullmäktigeomröstningen som slutade 17-16.

Riktar kritik: ”Skulle aldrig sätta oss i en sitsen”

S-ledaren betonar att de tre borgerliga partierna som gått ihop (M, KD och L) har ett annat förhållningssätt till Sverigedemokraterna än vad hans parti har.

– Vi har ju lovat våra väljare att aldrig göra oss beroende av Sverigedemokraterna, varken genom aktivt eller passivt stöd. Trojkan (Pers benämning av M, KD, och L) gör sig beroende av SD. De anser att de inte har ett aktivt stöd från SD men jag hävdar att de har det.  Vi skulle aldrig sätta oss i en sits där vi får ordförandeposter i nämnder med stöd av SD. Då får någon annan styra, säger Per Eriksson.

Fortsatt svårt parlamentariskt läge

Även om Socialdemokraterna inte lyckades få över LPO:s enda mandat på sin sida vid fullmäktigeomröstningen,  fick man Centerpariets tre röster som de borgerliga partierna hoppats på.

16 av 33 röster räckte dock inte.

Men en tänkbar konstellation mellan S, V, MP och C skulle innebära fem fler mandat än vad Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har tillsammans med sina 11.

Risk för svåra budgetprocesser

Moderaterna är i dagsläget beredda att söka så brett stöd som möjligt. Partiet utesluter inte stöd från något parti vid omröstningar. Moderaterna betonar att man tillsammans med Kristdemokraterna och Libralerna har en gemensam plattform att stå på, något som andra partier tillsammans inte presenterat.

Per Eriksson (S) vet av erfarenenhet att det kan vara tufft att få igenom en budget utan egen majoritet.

– Det kan bli en bräcklig historia. Väljer de andra partierna att göra gemensam sak med stöd av SD går vi från ett bräckligt styre till ett annat, säger Eriksson.

Den lösning han själv ser i dagsläget för att sitta kvar vid makten vore ett brett samarbete med flera partier.

– Det skulle kunna vara ett samarbete mellan oss och Centerpartiet, där Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Landsbygdspartiet Oberoende är stödparter, säger Eriksson.

Socialdemokraterna: 10

Moderaterna: 8

Centerpartiet: 3

Kristdemokraterna: 2

Vänsterpartiet: 2

Liberalerna: 1

Miljöpartiet: 1

Landsbygdspartiet Oberoende: 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.