Foto: Louise Gustavsson/SVT

S går i opposition i Nora

Uppdaterad
Publicerad

Efter samtal mellan Socialdemokraterna och Alliansen uppger Socialdemokraterna under söndagskvällen att de inte lyckas komma överens om ett gemensamt styre i Nora och avbryter därmed samarbetsförsöken.

Sedan den 15 oktober har representanter från Socialdemokraterna och Alliansen i Nora träffats vid fyra tillfällen för att diskutera ett framtida samarbete i kommunen. Efter söndagskvällens möte blev de dock klart att något sådant samarbete inte kommer att bli av och samtalen avbryts.

– Orsaken till det hela är att vi skiljer oss markant i flera kärnfrågor. Just nu är det frågor som vårdboende och skolbygge som står för dörren och där har vi skilda åsikter, säger Bror-Erik Israelson, ordförande för Socialdemokraterna Nora Arbetarekommun.

Oklart hur styret blir

I valet fick Socialdemokraterna 12 mandat och Alliansen, bestående av Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna, 10. Ett tydligt svar på hur fördelningen borde se ut.

– De vill ha platser i kommunstyrelsen, men där menar ju vi att vi tydligt är större, säger Bror-Erik Israelson.

I och med att förhandlingarna gått i stå är utfallet i Kommunfullmäktige på onsdag, då presidiet och kommunfullmäktiges ordförande kommer väljas, oklart.

– Det är inget jag kan sia om i dag hur det kommer att gå. I och med det här befinner vi oss i ett ingenmansland om jag uttrycker mig så.

”Går inte hem och jublar”

Inför söndagens samtal hade Bror-Erik goda förhoppningar om att ett samarbete skulle falla ut, och till en början såg det ljust ut.

– Sen ändrades läget under mötets gång. Det känns ju tungt, det är klart. Vi har bjudit till och jag hade trott att det skulle fungera, men så blev det inte. Jag går ju inte direkt hem och jublar nu, säger han.

Socialdemokraterna har inte hållit några liknande samarbetssamtal med några andra partier, men de håller dörren på glänt för alla partier. Med anledningen av utfallet under söndagen kommer Socialdemokraterna att gå i opposition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.