Att lyckas stoppa narkotikatrafiken är enligt regeringen den viktigaste åtgärden mot gängkriminaliteten. Foto: SVT

”Att knäcka narkotikahandeln är A och O”

Uppdaterad
Publicerad

Ett möjligheternas fönster har öppnats under våren – det säger Justitieminister Morgan Johansson (S) under en pressträff om narkotika, skjutningar och gängkriminalitet. Tullverket berättade även om sin senaste teknik för att stoppa narkotikans väg in i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning ger en ny lägesbild under pressträffen.

– Det skjuts och sprängs fortfarande i Sverige, säger Mikael Damberg sammanbitet.

Färska siffror visar att 71 skjutningar ägde rum i Sverige under den första tredjedelen av året, en minskning från samma period förra året då det inträffade 113 skjutningar. Liknande minskning syns gällande antalet sprängningar, men där saknas ännu fullständig statistik.

– Vår utgångspunkt är att denna trend ska hålla i sig över en längre tid, fortsätter han.

De flesta skjutningar ägde rum i polisregion Stockholm med 32 skjutningar, år 2020 var denna siffra 43.

Bryta rekryteringen

Justitieminister Morgan Johansson påpekar att fler kriminella är frihetsberövade bakom och att detta kan hjälpa till att stävja nyrekryteringen till gängen.

– Polisen har lyckats ta fler av de mest brottsaktiva individer än tidigare. Det öppnas en fönster för oss vad gäller brottsförebyggande – en unik möjlighet för oss att bryta nyrekryteringen, säger ministern.

Narkotikans roll

Ministrarna pratar om narkotikans centrala roll för de kriminella gängen och hänvisar till en rapport från polisens nationella operativa avdelning, Noa, om att det kan röra sig om upp till 150 ton narkotika som årligen smugglas in i landet.

– Ska vi lyckas knäcka gängen så måste vi knäcka narkotikahandeln, det är a och o, säger Morgan Johansson.

Tullens tekniska hjälpmedel

Under pressträffen berättar Tullverket hur de arbetar för att upptäcka narkotikasmuggling samt hur detta kan bidra till att stoppa de kriminella nätverk som ligger bakom den. Bland annat planerar myndigheten en omorganisation för att på ett mer effektivt sätt kunna arbeta med att stoppa smugglingen in landet.

En annan viktig pusselbit är tekniska hjälpmedel som skanners, spårhundar och handburen röntgen. Myndigheten kommer att ges 20 miljoner kronor extra.

Tullverket säger sig också arbeta hårt med underrättelsearbete, inte minst internationellt.

Ett exempel på hur sådant arbete kan gå till var när en lastbil med 150 kilo cannabis gömd i isoleringen upptäcktes i Trelleborgs hamn. Tullverket följde sedan lastbilen till en plats i Göteborg där flera medlemmar i ett kriminellt nätverk kunde gripas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.