Inrikesministern öppnar för avlyssning av gängkriminella

Publicerad

Ska polisen få avlyssna gängkriminella utan brottsmisstanke? Det anser Moderaterna. Inrikesminister Mikael Damberg utesluter inte att regeringen kan ställa sig bakom förslaget – men han vill först se hur andra europeiska länder gjort.

Det framkom när frågan debatterades i kvällens Agenda.

Den senaste tiden har frågan om hemlig avlyssning aktualiserats, då ett stort antal gängkriminella har kunnat lagföras med hjälp av krypterade chattar från tjänsten Encrochat. Bevisningen kommer från fransk polis, som hackat tjänsten och därigenom kommit över ett omfattande material.

I söndagens Agenda debatterade inrikesminister Mikael Damberg (S) och Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, frågan om hemliga tvångsmedel.

Moderaterna har föreslagit att polisen ska få använda hemlig avlyssning av gängkriminella i preventivt syfte – alltså även när det inte finns någon brottsmisstanke.

– I den franska miljön har man tagit all information, vi vill kunna avlyssna de som är gängkriminella, sa Johan Forssell och fortsätter:

– Är det så att man tillhör ett kriminellt gäng får man faktiskt acceptera det.

”Finns rättssäkerhetsproblem”

Mikael Damberg utesluter inte att man kan komma att ställa sig bakom ett sådant förslag.

– Fördelarna är att man ger polisen ytterligare ett verktyg med bredare befogenheter. Å andra sidan finns det ett rättssäkerhetsproblem med det. Då måste man först titta hur man gjort i andra länder.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning av frågan om hemlig avlyssning och om det kan användas i fler fall än i dag. Men frågan om avlyssning utan brottsmisstanke fanns inte med i utredningsdirektiven, påpekade Johan Forssell.

– Det illustrerar hyckleriet i regeringens rättspolitik. Regeringen talar väldigt tufft om gängkriminaliteten, i verkligheten är man svag, sa han.

– Det finns ingen regering som har gett polisen så mycket möjligheter att jobba med teknisk inhämtning som den här, kontrade Mikael Damberg.

Se hela debatten i söndagens Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.