Internatskolan Lundsberg Foto: Scanpix

Åtta miljoner för mycket till skolor

Uppdaterad
Publicerad

De tre riksinternatskolorna i Lundsberg, Sigtuna och Grenna har tagit emot närmare åtta miljoner kronor i statsbidrag som de inte hade rätt till.

Det visar en granskning som Skolverket låtit göra för åren 2007-2011. Utredarna har haft svårt att få fram uppgifter och därför utesluter inte Skolverket att summan kan vara högre.

Myndigheten ser mycket allvarligt på de nya uppgifterna, men har ännu inte beslutat om den kommer att polisanmäla.

Internatskolan Lundsberg

Felaktiga uppgifter

Utöver de åtta miljonerna har Skolverket dragit tillbaka drygt fyra miljoner kronor i bidrag för innevarande år. Orsaken är att skolorna lämnat felaktiga uppgifter om elever.

Statsbidragsbestämmelserna säger att båda föräldrarna ska bo utomlands för att skolan ska få bidrag för eleven, och så har det alltså inte varit i en lång rad fall.

Skolverket har låtit göra utredningen efter uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning om bidragsfusk.

-Vi ser väldigt allvarligt på detta. I dagsläget utesluter jag inte polisanmälan. Men först ska vi gå igenom rapporten, säger enhetschef Joakim Feldt vid Skolverket.

Dubbelfakturering och grova fel

Skolorna har tidigare hävdat att Skolverket har varit otydligt om vad regelverket egentligen säger, och hävdat att det kan tolkas som att det räcker med att en förälder bor utomlands.

-Jag tycker att vi har varit tydliga. Och i underlaget finns ju grova fel, som dubbelfakturering och att bidrag betalats ut trots att båda vårdnadshavarna varit bosatta i Sverige, säger Joakim Feltd.

Statsbidraget går till riksinternatens kostnader för undervisning och inackordering. Samtidigt betalar föräldrarna oftast avgifter för detta.

Skolverket kommer nu att analysera de nya uppgifterna från revisionsbyrån Ernst & Young, och fattar beslut om åtgärder efter helgerna.

”Stort mörkertal”

Ernst & Young skriver i sina slutsatser att totalt 36 elever har haft den ena föräldern boende i Sverige, sex elever haft båda föräldrarna bosatta i Sverige medan tre elevers föräldrar är utländska medborgare.

För inga av dessa 45 var skolorna berättigade till statsbidrag.

Ytterligare 240 elevers familjeförhållanden har inte kunnat klarläggas. Bland dem kan finnas fall där föräldrarna utvandrat, och då ska skolorna inte ha statsbidrag för deras barn. Skolverket konstaterar att det inte kan utesluta ”ett stort mörkertal”.

”Upprörande”

Det är upprörande och anmärkningsvärt att skolorna begärt pengar för elever som inte uppfyller kraven, säger Bertil Östberg som är utbildningsminister Jan Björklunds statssekreterare.

Hela regelverket för de tre skolorna kommer sannolikt att förändras. Frågan utreds på departementet och ett förslag väntas nästa år.

-Vår utgångspunkt är att riksinternatskolorna ska jämställas med vanliga fristående skolor. Det som framkommer nu understryker ytterligare behovet av en översyn, säger Östberg.

Det handlar dels om skolornas unika rätt att ta ut avgift för studierna, dels skolornas särskilda statsbidrag – som indirekt går till föräldrarna i form av sänkta avgifter.

-Det får vi fundera på om det är motiverat. De allra flesta barn som har föräldrar som jobbar utomlands finns inte i svenska internatskolor, utan går i internationella skolor utomlands där staten inte ger bidrag. Att man missbrukar bidragen är ytterligare ett problem, säger Bertil Östberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internatskolan Lundsberg

Mer i ämnet