Laila Bagge är en av dem som upprörts över svårigheterna att byta namn. Det är en av de saker som blir lättare från 1 juli. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Åtta nya lagar – och vad de innebär för dig

Uppdaterad
Publicerad

Lättare att byta namn – men svårare att köpa e-cigaretter. Här är de viktigaste nya lagarna som träder i kraft 1 juli.

Bli en Svensson!

En ny namnlag gör det lättare att byta både för och efternamn. Det blir tillåtet med dubbla efternamn och du får också byta efternamn fler gånger än tidigare.

LÄS MER: Laila Bagge på SVT Opinion om problemen att byta namn

Det blir dessutom fritt fram att byta till vanliga efternamn. Om minst 2.000 personer bär namnet så behöver du inte längre ha någon anknytning till det för att byta. Nya lagen gör också att barn kan få ett efternamn baserat på en förälders förnamn. Om ena föräldern till exempel heter Gunnel så kan barnet nu döpas till Gunnelsson eller Gunnelsdotter.

LÄS MER: Nu kan alla bli en vanlig Svensson

Åldersgräns för e-cigaretter

Från 1 juli måste du vara 18 år för att få köpa e-cigaretter. Dessutom införs krav på att e-cigaretterna ska ha en hälsovarning, informationsblad och innehållsförteckning. Tillverkare och importörer blir tvungna att göra en produktanmälan av e-cigaretter och påfyllningsbehållare. Dessutom införs begränsningar när det gäller att göra reklam för e-cigaretterna.

Lumpen är tillbaka

Efter sju års vila så väcks den allmänna värnplikten till liv igen. Mönstringsplikten som införs 1 juli innebär att cirka 13.000 unga, födda 1999, kallas till mönstring i höst.

TV: Så går mönstringen till

Varningsmeddelanden i telefonen

Vid stora olyckor eller hot kan allmänheten varnas genom radio och tv. Numera också kan den som är registrerad på en adress i ett drabbat område få ett meddelande till sin mobiltelefon eller fasta telefon. Från 1 juli ska det räcka med att du använt din telefon i ett drabbat område för att få meddelanden med varningar om till exempel en brand eller gasläcka. Mobiloperatörerna blir skyldiga att skicka meddelandena och får därmed också rätt att hantera uppgifter om mobiltelefoners position.

Bestäm vem som får bestämma åt dig

Den som inte kan ta hand om sig själv och sin ekonomi, på grund av till exempel sjukdom, får en god man utsedd till sig. Men efter 1 juli blir det möjligt att själv bestämma vem som ska få ta beslut om din ekonomi den dag du inte kan göra det själv, genom en så kallad framtidsfullmakt. När fullmakten tecknas måste man vara frisk och vid sina sinnens fulla bruk.

TV: Får Alexander byta efternamn till Skarsgård...?

Lättare att visselblåsa

Den som jobbar i ett privat bolag inom vård, skola och omsorg får samma rätt som offentliganställda att berätta om missförhållanden till media. Rätten ingår i det så kallade meddelarskyddet, som också innebär att chefer eller andra ansvariga inte får fråga eller undersöka vem som har berättat något om verksamheten till en journalist.

Billigare att kolla din elförbrukning

Den som stämmer av sin elförbrukning timme för timme ska få elförbrukningen redovisad utan extra kostnad. Regeringen får rätt att sätta upp vilka funktionskrav som måste finnas på elmätarna.

Större delaktighet vid psykiatrisk tvångsvård

Den som har en allvarlig psykisk störning och vårdas mot sin vilja får mer att säga till om. Från 1 juli ska den som vårdas inom den öppna tvångsvården, det vill säga fortfarande får behandling från psykiatrin utan att vara inlagd på sjukhuset, så långt som möjligt vara med och lägga upp sin vårdplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.