Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se debatten mellan Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i klippet. Foto: Sveriges riksdag

Attack mot regeringens klimatpolitik

Publicerad

Oppositionen attackerar regeringen för att sänka trovärdigheten för svensk klimatpolitik. Just innan Sverige tar över som EU-ordförande.

– Jag vill påminna Ulf Kristersson om att våra klimatmål är lag, säger S-ledaren Magdalena Andersson (S).

Vid årsskiftet tar Sverige över som ordförandeland i EU under sex månader. Sverige leder då förhandlingar inom en rad områden. Inte minst väntas flera tunga klimatfrågor avgöras under våren.

Det kommande EU-ordförandeskapet hamnar i fokus när partiledarna drabbar samman för EU-debatt i riksdagen.

Flera partiledare siktar in sig på att regeringen i den nyligen presenterade budgeten drar ner på miljö- och klimatbudgeten med flera miljarder. De oroas för att klimatmålen till 2030 inte går att nå med den aviserade politiken. Och att utsläppen kommer att öka i närtid.

– Hur ska Kristersson få regeringar i andra länder att leva upp till sina mål, när man helt släpper taget om sitt eget? Vilken trovärdighet kommer vi att ha? säger Magdalena Andersson.

Hon tog också upp finansminister Elisabeth Svantessons (M) uttalande nyligen i en intervju. Svantesson sade: ”Gör vi det inte, så gör vi det inte”, om att nå målet om att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent från 2010 till 2030.

– Jag vill påminna Ulf Kristersson om att våra klimatmål är lag, så frågan är tar Ulf Kristersson avstånd från Elisabeth Svantessons uttalande?

Kristersson kontrade med att det kommer ta tid att reparera de skador som Socialdemokraterna orsakat.

– Målen ligger fast. Och det parti som anklagar andra partier för att svika klimatmålen är det parti som i total hållningslöshet lade ned svensk fungerande kärnkraft.

Klimatmötet i Egypten

Andra partiledare tog upp det pågående klimattoppmötet i Egypten.

– Det är oroande att Sverige åker till klimattoppmötet med budskapet att det brådskar till andra länder, men själva lägger i backen i klimatarbetet, ökar våra utsläpp med miljoner och åter miljoner ton koldioxid, säger Centerledaren Annie Lööf.

Miljöpartiets Per Bolund kallar det en rivstart av den nya regeringen.

– Då lägger jag betoning på riva, för det är det man håller på med, inte minst när det gäller klimatpolitiken och omställningen.

Han tar upp slopandet av miljödepartementet, minskad reduktionsplikt och att det ska bli dyrare att bygga havsbaserad vindkraft.

– Sveriges roll internationellt har gått från att vara pådrivande i klimatfrågan, ett land som visar vägen, till att vara en eftersläntrare, en bromskloss.Det finns tyvärr bara en vinnare på regeringens politik, och det är Vladimir Putin som fortsätt tillåts bestämma priset på svenska bränslen, säger Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.