Svenskar tycker mycket om salt, mer än i andra länder. Vi får i oss hela elva gram per dag. Foto: TT

Attack mot supersaltad färdigmat

Uppdaterad
Publicerad

Saltet dödar – sluta att översalta färdigmat som bröd, ost och korv. Nu attackeras saltet i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Fler dör av saltrelaterade sjukdomar än i trafiken, och nu måste alla producenter ta ett gemensamt grepp för att få slut på saltdöden, skriver Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket, Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm, och Jan Bertoft, Sveriges konsumenter.

Svenskar tycker mycket om salt, mer än i andra länder. Vi får i oss hela elva gram per dag. På tok för mycket, anser artikelförfattarna. Särskilt som huvudparten, 75 procent, kommer med den färdiga maten som vi inte har kontroll över. Men trots att diskussioner om saltfaran har förts i åratal med livsmedelsbranschen så händer inget, menar de. Eftersom svensken är så van vid sin supersalta föda så vågar ingen producent gå före och sänka salthalten så rejält som skulle behövas.

Därför är deras förslag att producenterna går ihop, och gemensamt sänker salthalten successivt och samtidigt rakt över, i alla livsmedel. På så vis så vänjer sig konsumenterna vid mindre salt mat utan att någon enskild producent drabbas, enligt artikelförfattarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer