Foto: SVT

Attacken mot ministern: ”Din passivitet anmärkningsvärd och oacceptabel”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsminister Peter Eriksson är för passiv och levererar för få förslag. Det sade Moderaternas Mats Green i en debatt om bostadsbristen i kvällens Agenda. – Vi bygger mer nu än vi gjort på 40-50 år, svarade Peter Eriksson.

SVT:s Agenda har berättat om hur nyanlända i Jönköping får bo i en gammal bilhall på grund av bristen på bostäder. Bristen gör också att olika grupper ställs mot varandra. Cirka 60 procent av alla kommuner ser så kallade undanträngningseffekter, alltså att andra utsatta grupper trängts undan när nyanlända som anvisats till en kommun har rätt till en bostad.

”Ingen snabbfix”

I SVT:s Agenda fick bostadsminister Peter Eriksson frågan om hur han tror att det känns för någon som stått länge i kö, att andra får gå före.

– Som att det är bostadsbrist i Sverige. Det är inte speciellt för den här gruppen. Det finns åtgärder både för den här gruppen och för andra grupper. När vi har en bostadsbrist som har skapats under lång tid så går det inte att lösa med någon snabbfix utan det kommer att kräva tid.

Bostadsministern pekade tydligt mot kommunerna och lyfte investeringsstödet som ska göra att det byggs fler hyresrätter och bostäder för studerande.

– Det är kommunernas ansvar att få fram bostäder. Regeringen ska sätta press men också ge morötter.

”Regeringen passiv”

Mats Green, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, anklagade Peter Eriksson för att vara för passiv.

– Det här säger allt om vad regeringens passivitet i frågan får för effekter. Vi har bostadskris i Sverige, vi hade haft det även om vi inte hade haft migrationsutmaningen. Nu blir den dubbelt upp, sade Green och sade att Eriksson levererat för få förslag.

– Ingen bostadsminister i modern tid har presenterat så få förslag för att bygga fler bostäder, Mehmet Kaplan undantaget, sade Mats Green.

M vill se förenklingar

Green tycker att att kommunerna behöver stöd och inte mer krav.

– Du, Peter Eriksson skulle kunna få vilken förenkling som helst genom riksdagen i morgon. Om bara viljan och förmågan hade funnits.Investeringsstöd är det enda som regeringen har kommit med och det funkar bevisligen inte.

Peter Eriksson svarade att det byggs mer nu än det gjorts på 40-50 år.

– Vi gör mängder av regelförändringar. Vi hade bostadssamtal som Moderaterna hoppade av för bara något år sedan. Vi genomför nästan allt det som vi pratade om när det gäller regelförenklingar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.