”Styrelsens uppfattning är att vi har gjort ett bra jobb under 2020”, säger Attendos styrelseordförande Ulf Lundahl. Foto: TT/Attendo

Attendos svar på lönesiffrorna: ”Statistisk synvilla”

Uppdaterad
Publicerad

Attendos vd och koncernledning fick miljonbonus i fjol – men personalen fick lägre genomsnittslön jämfört med 2019, visar en granskning av Aftonbladet.

– Det är en statistisk synvilla, säger Ulf Lundahl, styrelseordförande i Attendo, om siffrorna.

Närmare 5 miljoner kronor i bonus betalades ut till vd:n och ledning 2020. I Aftonbladets granskning framgår också att medarbetare som inte ingår i koncernledningen, som vårdpersonal, har fått lägre genomsnittslön jämfört med året innan.

Varför fick medarbetarna som inte ingår i ledningen lägre lön?

– Det är inte sant, det är en statistisk synvilla, säger Ulf Lundahl, styrelseordförande i Attendo.

Han hävdar att den lägre lönenivån i Finland, där bolaget utökat verksamheten, påverkat siffrorna.

Statligt stöd till skyddsutrustning

Det statliga stödet, där merparten kommer från svenska skattebetalare, har enligt bolaget behövts för att täcka ökade kostnader för skyddsutrustning, kohortvård samt lönekostnader till följd av sjukfrånvaro.

– Vi har haft mycket högre kostnader än vad vi har blivit ersatta för, säger Ulf Lundahl.

Enligt Attendo fattar styrelsen beslut om ersättning till ledningen utifrån kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet och finansiellt resultat. 

Det finns många vittnesmål från både missnöjda kunder och medarbetare, är det ändå motiverat med bonus?

– Ja. Styrelsens uppfattning är att vi har gjort ett bra jobb under 2020, säger Ulf Lundahl.

Styrelseordföranden: De anställda är nöjda

Han berättar att en undersökning som bolaget skickat ut till dess 25 000 anställda visar att de är mycket nöjda med sin arbetssituation. Gällande de klagomål som framkommit menar han att det alltid finns anekdotiska exempel från medarbetare som inte är nöjda och att det hör till.

– Vi tycker att vi har väldigt entydiga fakta som stöder uppfattningen som gjort att det har blivit ett bonusutfall, säger styrelseordföranden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer