Ränteavdraget gäller inte bara för din bostad – utan även för sms-lånet

Uppdaterad
Publicerad

Ränteavdraget har i många år varit en omdiskuterad fråga, och politiker från både höger- och vänsterblocket har föreslagit att det ska minskas eller på sikt tas bort helt.

Alla som har lån får avdrag på sina räntekostnader, och avdraget ligger på 30 procent. Det innebär att staten betalar för nästan en tredjedel av svenskarnas räntekostnader. För den som betalar mer än 100.000 kronor i ränta under året är avdraget 21 procent på den del som överstiger 100.000 kronor.

Ränteavdrag får göras för alla typer av lån, det vill säga både bolån, billån och olika former av konsumtionslån utan säkerhet. Ränteavdraget har funnits i olika former under många år, och infördes för att hjälpa människor att låna pengar för att exempelvis kunna köpa en bostad.

De senaste åren har fastighetsskatten tagits bort, och både bopriser och bolån har ökat kraftigt. Många menar därför att ränteavdraget måste sänkas eller tas bort helt, för att utvecklingen inte ska fortsätta och sluta i en krasch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.