Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

Avhoppade iranska journalisten måste söka asyl i Finland

Publicerad

När Irans utrikesminister Javad Zarif besökte Stockholm i augusti flydde den iranska journalisten Amir Tohid Fazel från delegationen och sökte asyl i Sverige. Nu måste han söka asyl i Finland, uppger den utsedda advokaten till SVT Nyheter.

Irans utrikesminister Javad Zarif besökte Stockholm den 20 och 21 augusti tillsammans med en stor delegation som bestod av ministerns medarbetare, säkerhetspersonal och iranska journalister. Besöket var en del av en rundresa i Norden för att möta statsministrar och utrikesministrar samt att hålla tal. 

Ministerns delegation besökte först Finland och reste sedan vidare till Sverige och mötte bland annat statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S). Besöket avslutades i Norge. 

I delegationen ingick tolv personer från iransk media. En av dem, journalisten Amir Tohid Fazel, hoppade av mitt under besöket i Sverige och sökte asyl hos polisen. 

Men eftersom delegationen inledde sitt Nordenbesök i Finland, måste den avhoppade journalisten söka asyl där, enligt EU:s regler. 

– Vi har just fått veta att hans asylansökan har överförts från Sverige till Finland, som har erkänt sig vara den behöriga staten att pröva hans asylansökan, som det första europeiska land där herr Fazel anlände, i linje med Dublinfördraget, uppger advokat Maria Teresa Vanacore i Italien som tagit hand om fallet. 

Flykten 

Det var på morgonen den 21 augusti, strax före att utrikesminister Zarif skulle hålla ett tal på Stockholms internationella fredsinstitut Sipri i Solna, som den iranska journalisten flydde från den iranska delegationen.

– Det var den enda chansen jag hade kvar den dagen, sa han till SVT Nyheter några dagar efter flykten. 

Han har tidigare beskrivit att han sprang i väg från sitt hotell och bytte kläder för att inte bli igenkänd.  Därefter kastade han sitt sim-kort, hoppade in i en taxi och bad om att köras till polisen där han sökte asyl.

Enligt uppgifter till SVT informerade polisen honom då om att han måste söka asyl i Finland eftersom det var första landet han anlände till i EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer