Avhoppade SD-medlemmar i nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

En grupp avhoppade eller uteslutna Sverigedemokrater bildar ett nytt parti, Demokratisk allians, skriver Aftonbladet. Partibeteckningen har registrerats hos Valmyndigheten och partiet bildas formellt vid ett möte den 30 maj.

Till ordförande föreslås Johan Rinderheim, en av SD:s grundare. Han hoppade av förra året efter att ha anklagats för att ha läckt information till en folkpartist. Han säger att det krävs att SD gör ett dåligt EU-val den 7 juni för att Demokratisk Allians ska bli av.

-Skulle det gå väldigt bra för dem finns det inte så stor poäng med att starta ett konkurrerande parti, säger han till Aftonbladet.

Det nya partiet ska också vara invandringskritiskt ”men inte lika anti-islam” enligt Rinderheim.

En annan initiativtagare är Kjell-Åke Stoneblaster. Han uteslöts ur SD förra året efter att ha fört ut kritik mot partiet offentligt.

En annan organisation med namnet Demokratisk Allians (DA) var aktiv i Sverige främst under 1970-talet. Den var starkt antisocialistisk, stödde USA:s krigföring i Vietnam och var känd för sitt motstånd mot dåvarande statsministern Olof Palme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.