-Det är ett stort problem, i de värsta fallen finns det rör som går rakt ut i sjöar och vattendrag från fastigheter som har vattentoalett, säger Malin Denninger miljöinspektör i Norrtälje kommun.
I Sverige finns det en miljon fritidshus med enskilda avlopp, av dem bedömer naturvårdsverket att 400.000 måste åtgärdas. De renar alltså inte avloppsvattnet tillräckligt bra.
När avloppsvattnet inte är tillräckligt renat så hamnar närings- och smittoämnen i sjöar och marker. Det bidrar till övergödning som i värsta fall kan få sjöar att växa igen.
Det är speciellt äldre fastigheter som är upp emot 30-40 år som inte renar avloppsvattnet tillräckligt. Och när allt fler väljer att stanna längre perioder i sina fritidshus så ökar trycket på avloppen.
-Många av fastigheterna är inte byggda för att användas så mycket som dom gör, vissa hade inte ens indraget vatten från början. Anläggningarna klarar helt enkelt inte vattenbelastningen, konstaterar Malin Denninger.
Att åtgärda problemen kan kosta hundratusentals kronor beroende på vilken kommun man bor i. Men Malin Denninger menar att det är viktigt.
-Det finns en tendens att människor tycker att ”deras lilla avlopp inte kan spela så stor roll”, men när vi som i Norrtälje har 30.000-40.000 enskilda avlopp, då börjar det spela roll.
Frida Danielsson
frida.danielsson@svt.se