Avsiktlig attack släckte valsajt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det var en så kallad överbelastningsattack som ledde till att Valmyndighetens sajt slogs ut under valkvällen i höstas. Tidigare har det från myndighetens sida hetat att ”ingenting tydde” på att så var fallet.

Sajten var onåbar under lång tid när rösträkningen pågick. Valmyndighetens pressekreterare förklarade att det sannolikt berodde på att alltför många personer gick in där samtidigt. Men i en rapport om valet konstaterar myndigheten nu att ”vår webbplats var svår att nå under valnatten på grund av att den utsattes för en överbelastningsattack (Denial of Service, DoS)”.

En sådan attack innebär att en angripare avsiktligt överbelastar en sajt för att göra den otillgänglig. Men Valmyndigheten vill inte ”av säkerhetsskäl” berätta om man lyckats spåra vem eller vilka som ligger bakom attacken i september. Myndigheten säger sig dock ha förbättrat sitt skydd:

Val 2018 – #dinröst

– Vi har vidtagit åtgärder som ska försöka hantera sådana här attacker i framtiden, säger Carl Sjöberg, it- och kommunikationschef på Valmyndigheten, till Svenska Dagbladet.

Poängterar att det inte påverkade resultat

Tidningen har intervjuat flera it-experter som anser att Valmyndigheten borde ha varit bättre förberedd.

– Det är inte svårt att skydda sig mot det här, säger Fredrik Möller, säkerhetsexpert på Proofpoint, till SvD.

Valmyndigheten var noga med att poängtera att sajtproblemen under valkvällen inte påverkade resultatet av röstningen — att webbplatsen bara är ett tekniskt hjälpmedel för att presentera röstsammanräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet