Avvaktande och försiktiga kommentarer från regeringen och oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska partiledare är än så länge avvaktande och försiktiga i sina kommentarer till det amerikanska valet då det kan ta mycket lång tid innan resultatet är klart.   

Statsminister Stefan Löfven säger att han följer valet med stort intresse, men vill avvakta med kommentarer innan rösterna är färdigräknade.

– Rösträkningen pågår fortfarande, så jag avvaktar med kommentarer kring resultatet, säger han i ett pressmeddelande.

Presidentvalet i USA 2020

Även utrikesminister Ann Linde är försiktig i sina kommentarer.

– Nu får vi ge oss till tåls, avhålla oss från spekulationer och låta det amerikanska systemet arbeta, säger hon på en pressträff.

Centerpartiets ledare Annie Lööf tror att resultatet kommer att dröja – rejält.

– Det kommer att följa dagar och veckor av osäkerhet, säger hon.

Enligt Annie Lööf ser det nu ut som om Donald Trump kanske kommer att få sitta kvar ytterligare fyra år, vilket hon beklagar då det skulle innebära färre transantlantiska samabeten, inte minst vad gäller frihandel och miljö.

– Jag hade hoppats att han skulle få lämna, vi hade behövt en statsman i Vita huset säger hon.

Hoppas på ett tydligt resultat

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att han hoppas på ett tydligt valresultat, annars riskerar USA att bli ett än mer splittrat land.

– Risken är att vi får ett valresultat där den förlorande parten inte tycker att det är legitimt och att den polarisering vi har sett de senaste fyra åren kommer att fortsätta.

Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch, håller med.

– Amerikanerna, och världen med dem, ville se en tydlig vinnare. Istället kan advokater komma att avgöra valet. Jag hoppas på en lugn och sansad upplösning av detta, oavsett hur lång tid som krävs, skriver hon på Twitter.

”Något rätt har han gjort”

Sverigedemokraternas Jimmie Åkersson säger att det hittills verkar som om Trump lyckats bättre än vad många räknat med, även om valet resultatet kan dröja flera dagar.

– Något rätt har han gjort, säger han.

Enligt Åkesson beror Trumps framgångar i valet till stor del på att han infriat många av sina vallöften från 2016 – han har förändrat USA:s utrikespolitik och fått ned arbetslösheten.

Ett splittrat land

Vänsterpartiets nyvalda partiledare, Nooshi Dadgostar, säger att det viktiga nu är att invänta valresultatet och att sittande presidenten också accepterar det resultatet.

– Den utveckling jag ser på Trump är att han vrider på det demokratiska sätt vi har att fredligt lämna över makten, säger hon.

Dadgostar säger också att USA idag är ett väldigt splittrat land, mycket på grund av en utbredd fattigdom i stora delar av  landet.

– Det som USA skulle behöva idag är någon som håller ihop människor och bygger ut en sammanhållen välfärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet