Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”President Trump sa uttryckligen att han vunnit valet. Två gånger. Ett felaktigt påstående eftersom presidenten ännu inte bedöms ha vunnit valet. Inga amerikanska mediebolag hade på onsdagsmorgonen utropat någon till segrare i valet”, skriver SVT:s Fouad Youcefi.

Trump hävdar att han segrat trots att valet inte är klart – får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Trump höll tal till den amerikanska befolkningen på onsdagsmorgonen. Presidenten kallade Joe Bidens segervisshet för en ”bluff” och påstod istället att det är han som vunnit valet, trots att resultatet är långt ifrån klart. Uttalandet om att han bland annat vill stoppa röstningsprocessen har mött hård kritik – även från Republikaner.

– Att en president säger att vi kommer att radera ut lagliga valsedlar är extraordinärt, säger Benjamin L. Ginsberg, republikansk juridisk rådgivare till CNN.

Här kan du se det preliminära valresultatet i USA

President Donald Trump talade från Vita huset strax efter klockan 08, svensk tid, en dryg timme efter att motståndaren Joe Biden mött sina anhängare i Delaware.

”Vi har vunnit”

I talet utropade han sig själv som vinnare, det trots att röstläget fortfarande är oklart i många delstater.

– Vi kommer att vinna och som jag ser det har vi redan vunnit, sa Trump och möttes av jubel.

Trump riktade stark kritik mot Joe Biden som han påstår vilseleda befolkningen i sitt tal.

– Det är en bluff. Vi gjorde oss redo för att fira vår seger men blev avbrutna. En tragisk grupp människor vill misskreditera de miljoner som röstat på oss och det kan vi inte tolerera, sa presidenten.

”Kommer inte komma ifatt oss”

Trump räknade upp de stater som han påstår sig ha vunnit och menade dessutom att han kommer att vinna i den viktiga nyckelstaten Pennsylvania.

– De är inte ens nära, de kommer aldrig att komma ifatt oss, sa Trump och påstod att hans marginaler är för stora för att Biden ska ta hem delstaten.

Det finns dock inga prognoser för vinsten i Pennsylvania från stora mediebolag än, enligt Reuters.

Även Biden förutspådde vinst i Pennsylvania i sitt tal. Vad resultatet blir kommer dock att dröja, möjligtvis flera dagar.

Vill stoppa röstningsprocess

Trump sa också i sitt tal att han är redo att gå till Högsta domstolen för att stoppa röstningsprocessen som just nu pågår. Om hotet blir verklighet kommer Joe Bidens kampanj att sätta emot med egna jurister, uppger de enligt Reuters.

Donald Trump har tidigare påstått att rösträkning som pågår efter valnatten kan leda till valfusk. Detta finns det dock inga bevis för.

Kritiken mot Donald Trumps antydningar om valfusk har varit hård, även bland Republikaner.

– Det här är ett dåligt strategiskt beslut, ett dåligt politiskt beslut, säger Trumprådgivaren Chris Christie enligt nyhetsbyrån AFP.

Benjamin L. Ginsberg, republikansk juridisk rådgivare, säger till CNN att presidenten bör ”låta alla röster räknas”.

– Det här är lagligt lagda röster. Att en president säger att vi kommer att radera ut lagliga valsedlar är extraordinärt, säger han.

Även Fox News, som brukar anses vara Trumpvänliga, har kritiserat uttalandet.

– Det här är en extremt lättantändlig situation och presidenten kastade precis en tändsticka i den. Han har inte vunnit dessa stater, presidenten kan inte säga att han har vunnit dessa stater och det är ingen tvekan om att alla dessa stater kan fortsätta att räkna röster, säger programledaren Chris Wallace i kanalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondenter ger sin syn på Donald Trump uppmärksammade tal under valnatten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet