På lördagen tog Mellanskog beslutet att avbryta den pågående avverkningen i Ojnareskogen i avvaktan på besked från Högsta domstolen. Foto: Greenpeace / Tillman

Avverkningen på Gotland avbryts

Uppdaterad
Publicerad

Avverkningen i Ojnareskogen på Gotland har stoppats.
Mellanskog meddelar att de avbryter i väntan på besked från Högsta Domstolen.

I morse gav sig Greenpeace handgripligen in i protesterna mot ett planerat kalktäkt och avverkningarna som krävs för detta.

Flera medlemmar kedjade fast sig i skogsmaskinerna för att försöka stoppa den planerade avverkningen.

Polisen fick bort de från maskinerna men senare under dagen kom beskedet från Mellanskog att de avbryter avverkningen tillfälligt i väntan på ett besked från Högsta domstolen:

”Vi har fått ta emot många synpunkter med vädjan om att vi ska vänta och i dag vädjade även Gotlands landshövding”, säger Mellanskogs vd Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

Mellanskog uppger sig har diskuterat med Nordkalk om att ta en paus men inte fått gehör för detta. Nu har Mellanskog tagit beslutet på egen hand och därmed flyttas avverkningsmaskinerna till annat arbete.

”Vi vill med detta agerande undvika att långvarig splittring och bitterhet skapas i en bygd där vi har många medlemmar”, klargör Sture Karlsson.

–Ett klokt och modigt beslut av Mellanskog, säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologernas distriktsordförande för Stockholm, Uppland och Gotland, när TT berättar om den inställda avverkningen.

Hon har precis återvänt från Ojnareskogen efter att hela dagen varit med och protesterat mot avverkningen.

–Helt fantastiskt. Det här känns som en delseger, jublar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet