Bada inte med öppna sår i havet, rådet Folkhälsomyndigheten. Foto: Johan Nilsson/TT, Henrik Montgomery/TT

Bakterier som kan orsaka badsårsfeber frodas i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Farliga havsbakterier frodas i värmen. På drygt ett halvår har fler fall av vibrioinfektion rapporterats in än under hela förra året. Mikroorganismerna kan orsaka maginfektioner, öroninflammation – och livsfarlig blodförgiftning.

– Undvik att bada i havet med öppna sår, säger Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten.

Vibriobakterierna finns naturligt i havsvattnet och växer till sig i varma temperaturer. Just nu är havsvattentemperaturen kring de svenska kusterna 23-25 grader, vilket sannolikt ökar förekomsten av mikroorganismerna.

Det finns flera sätt att smittas av bakterierna. Ett är att svälja vatten, vilket kan orsaka mag- och tarminfektioner. Om man får in vatten i öronen kan man drabbas av infektion i hörselgången eller mellanörat. I sällsynta fall kan man också drabbas av livshotande blodförgiftning om bakterien tar sig in genom ett öppet sår och hamnar i blodbanan – så kallad badsårsfeber.

– Ju varmare det är desto mer ökar risken. Nu är det rekordvarmt i vattnet och bakterierna trivs. När det är varmt i vattnet är det också fler som badar så risken för att bli exponerad är större, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ganska många fall

Fram till den 1 augusti hade 52 fall av vibrioinfektion anmälts till Folkhälsomyndigheten. Det är fyra fall fler än vad som anmäldes under hela förra året. De senaste fem åren har snittet legat på ett 40-tal anmälda fall, förutom 2014 – som var en väldigt varm sommar – då 77 fall rapporterades in.

– 52 fall är en ganska hög siffra. Man kan anta att många fler fall kommer att anmälas framöver, eftersom det sker en viss eftersläpning då människor ska söka vård och det ska rapporteras in.

Undvika kallsupar

Folkhälsomyndigheten råder alla som har öppna sår att undvika att bada i havet, speciellt äldre personer och de som har nedsatt immunförsvar. Övriga bör också vara försiktiga när de badar.

– Det är lite svårt att undvika att få vatten i öronen, men det är bra att undvika kallsupar.

Så ser symptomen på badsårsfeber ut

  • Vibriobakterier är vanliga i bräckt vatten och frodas i vattentemperaturer över 20 grader.
  • Om man sväljer vatten kan de orsaka infektion i hörselgångarna eller tarmarna. Om bakterien får fäst i ett öppet sår kan de tränga in i blodbanan och orsaka orsaka livsfarlig blodförgiftning. Symptom på badsårsfeber kan vara ett infekterat och smärtsamt sår, feber och allmänpåverkan.
  • Symptomen vid smitta dyker upp efter ett–tre dygn.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.