Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) intervjuas i Agenda. Foto: SVT

Bah Kuhnke (MP): Har rätt att hälsa hur man vill

Uppdaterad
Publicerad

Efter att miljöpartisten Yasri Khan vägrat skaka hand med en kvinnlig tv-reporter har debattens vågor gått höga om värderingsfrågor i partiet och i det svenska samhället. Statsminister Stefan Löfven sade i riksdagen att i Sverige ”tar man både kvinnor och män i handen”. Men demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger i Agenda att ”vi lever i ett fritt land och man har rätten att hälsa precis hur man vill”.

Agendas Camilla Kvartoft ställde frågan till Alice Bah Kuhnke var gränsen för religionsfrihet i Sverige egentligen går.

– Religionsfriheten är en rättighet att leva fri från förtryck. Man har rätt att tro på vad man vill och att utöva sin tro. Man har inte rätt att kränka eller hetsa mot andra människor eller förtrycka kvinnor i religionens namn. Där menar jag att jag som politiker och alla offentliga företrädare har ett stort ansvar att försvara kvinnans rättigheter, säger demokrati- och kulturministern.

Agenda

Är det viktigare att försvara än religionsfriheten?

”Tror han menade att alla ska behandlas lika”

– Nej men man måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt. Ofta blir det som att vi måste välja antingen-eller. Det kan jag känna är tunt och fattigt. Vi behöver öva på att föra de här diskussionerna i offentliga rum.

Ett konkret exempel: Statsminister Stefan Löfven sade häromveckan i riksdagen såhär: ”I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen.” Vad tycker du om det uttalandet?

– Jag är övertygad om att statsministern syftade på att vi ska behandla alla människor lika bra, oavsett kön, var de kommer ifrån eller hur de ser ut.

Men det han säger är att i Sverige hälsar man på varandra, man tar både kvinnor och män i handen. Håller du med om det?

– Jag tror han syftade på att det är viktigt att vi behandlar alla människor på samma goda sätt. Med respekt oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Den synen delar jag och jag är stolt över att vi har kommit långt vad det gäller jämlikhet och jämställdhetsfrågor i vårt land.

”Vi lever i ett fritt land”

Den som av religiösa skäl och övertygelse väljer att inte hälsa på båda könen, inte ta i hand med båda könen, ska den börja göra det nu?

– Nej, vi lever i ett fritt land och man har rätten att hälsa eller göra precis hur man vill. Men om man företräder ett parti, om man företräder Miljöpartiet, ställer vi också krav på att man behandlar alla människor lika gott.

Jag har ett foto här från en manifestation mot rasism förra året utanför synagogan i Stockholm. Där syns en muslimsk kvinna som väljer att inte ta statsministern i hand – hon hälsar på honom ändå. Är det här fel?

– Ingen av dem gör ju fel. Jag har varit i den situationen som statsministern är i också, ett antal gånger. För mig är det naturligt att när jag möter en människa då ler jag och sträcker fram min hand. Då har det ibland uppstått en lite konstig situation när den människa jag möter kanske höjer sin hand och hälsar på ett annat sätt, säger Alice Bah Kuhnke.

– Men vi ska väl inte skämmas heller för att vi har ett sätt att hälsa i vårt land. Det som vi ska vara stolta över är ju att vi är ett land som har grundläggande friheter att utgå från och vi har kommit långt när det gäller jämlikhet och jämställdhet, fortsätter ministern.

”Övertygad att han håller med mig”

Men statsministern tycks ju inte hålla med dig här?

– Jag är övertygad om att han håller med mig. Jag tror det han syftade på var vikten av att vi behandlar alla människor lika bra.

Har du pratat med honom?

– Nej inte i detalj.

Men du som demokratiminister och ansvarig för trossamfunden: Ord betyder ju saker. Hur viktigt är det hur man uttrycker sig och hur man beskriver den här konflikten?

– Det är oerhört viktigt vilka ord man väljer. Därför är det också centralt att vi blir mer vana vid att föra den här typen av diskussioner. Jag märker att många är väldigt osäkra, säger Alice Bah Kuhnke.

”Svårt företräda MP om man gör skillnad på människor”

Muslimska kvinnor och män i Sverige, som inte är beredda att ta det motsatta könet i hand när de hälsar – kan de vara med i och företräda Miljöpartiet?

– Nej, jag tror det blir väldigt svårt att företräda Miljöpartiet om man inte vill röra vissa människor – eller framför allt, när man gör skillnad på människor. Om jag är en person som beter mig mot vissa på ett sätt och mot andra i samma rum på ett annat sätt, då är ju risken uppenbar att människor kan känna sig olikt behandlade och mindre värda.

Det finns de som menar att det här med att inte skaka hand med det motsatta könet bara är ett religiöst uttryck och att det inte behöver säga något om hur man ser på kvinnor och män och jämställdhet, att man faktiskt också kan tro på jämlikhet.

– Men det handlar ju om hur den man möter upplever ens beteende. Och företräder man Miljöpartiet är det viktigt att alla människor vi möter känner att vi respekterar dem.

”Problematiskt” att driva skilda badtider

Vad tycker du om att en del av dina partivänner driver att man ska ha speciella badtider för kvinnor?

–  Jag ser det som problematiskt. Som regel är jag väldigt glad för att de flesta av våra förvaltare – de flesta av våra badhus är ju kommunala – har som regel att vi har delade badtider. Det ser jag som en seger efter många års och generationers jämställdhetskamp.

Men du har ju medlemmar i partiet, miljöpartistiska politiker i olika kommuner, som driver detta?

– Vi är ju inte bättre än några andra, vi för samma diskussioner i vårt parti som i andra partier och samhället i stort.

Bör ni komma överens på kongressen om att ni inte ska driva den här politiken?

– Vi har haft en motionsrunda och jag tror inte någon motion behandlar just det här ämnet. Men självklart är det viktigt för oss att vi bottnar i våra värderingar och ser om våra medlemmar tycker det här är en fråga som vi behöver ha ett beslut kring, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter:

”Det är att gå alldeles för långt”

– De här diskussionerna förs i ett antal kommuner runtom i landet och de är viktiga. Vi måste värdera de olika argumenten. Men att hävda att man i religionens namn har rätt att… att samhällets olika delar – badhus, bussar, tåg och vad det kan vara – ska anpassa sig för att man har rätten att tro på vad man vill – det är att gå alldeles för långt.

Se hela intervjun genom att klicka på bilden ovan. Den sänds i Agenda söndag 1 maj kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Se programmet här, direkt eller i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet