Bakgrund: Katastrofen i Bhopal

Uppdaterad
Publicerad

För 28 år sedan inträffade världens hittills värsta industri- och miljökatastrof i indiska Bhopal.

En gasläcka från amerikanska Union Carbides fabrik dödade tusentals och fortfarande påverkar de boende i den drabbade staden.

Tidigt på morgonen den 3 december 1984 läckte 40 ton insektsgift ut från amerikanska Union Carbides fabrik mitt inne i storstaden Bhopal i Indien.

Metylisocyanatet dödade mellan 8.000 till 10.000 människor de tre första dagarna och ytterligare cirka 10.000 under de kommande åren, enligt officiella siffror. Miljöaktivister anser att katastrofen har krävt minst 25.000 människoliv.

Cirka 800.000 människor har dessutom fått men för livet. Än i dag föds många barn i området med mycket grova missbildningar.

Många utan ersättning

Union Carbide gjorde upp i godo med indiska regeringen 1989, och fick i slutänden betala 470 miljoner dollar – Indien hade begärt 3,3 miljarder dollar.

Överlevande har fått mindre summor ersättningar, ofta omkring 4.000 kronor. Anhöriga till döda har fått omkring 15.000 kronor. Men än i dag säger sig en del av de drabbade inte ha sett några pengar.

Högsta domstolen i Indien slog 1998 fast att ingen kan åtalas för vållande till annans död, utan bara för vårdslöshet. Det innebär upp till två års fängelse.

Union Carbide köptes 1999 av Dow Chemical. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.