Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur åsikterna gick isär bland nyhetsmedarbetarna gällande det känsliga coronareportaget från Italien. Foto: Dokumentären ”Den största nyheten”

Bakom kulisserna på SVT:s coronabevakning: ”Aldrig upplevt liknande nyhetsläge”

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2020 spred sig coronaviruset över världen och dominerade all nyhetsbevakning. Vad går att publicera och var går gränsen mellan information och alarmism? Dokumentärserien ”Den största nyheten” ger en unik inblick bakom kulisserna på SVT:s nyhetsredaktion i deras arbete och svåra avvägningar under pandemins första våg.

Det var en specifik Aktuelltsändning som fick programledaren Bodil Appelqvist att inse att hur allvarlig coronapandemin var och skulle bli.

– Vi visste inte vad vi skulle ha i sändning för det var så extremt nyhetstätt. Det bara dunkade in nyheter, stora nyheter som hade toppat vilken sändning som helst i vanliga fall. Men nu var allt på en gång och man fick bara köra, säger hon. 

Var går gränsen i ett nyhetsreportage?

Dokumentärserien ”Den största nyheten” följer SVT Nyheters reportrar ute på fältet under den första hektiska tiden av coronautbrottet. Den visar också de många diskussioner som uppstod på redaktionen om bland annat riskbedömningar och olika publiceringar. Ett inslag inifrån en hårt ansträngd intensivvårdsavdelning i norra Italien ledde till diskussioner inom redaktionen.

– När vi är där bland nedsövda människor i respirator som ligger utan kläder på sig så kände jag att vi gick över gränsen, säger reportern Jenny Lagerstedt på ett morgonmöte.  

“Som vid en krigsrapportering”

SVT:s mediedirektör Jan Helin deltog på mötet och beskrev nyhetsläget som något han aldrig tidigare upplevt. Han berättade att tittare hört av sig om inslaget som de upplevt som integritetskränkande.

– Jag tycker att publiceringarna var rätt. Jag tror att många brottas med en overklighetskänsla, som vid en krigsrapportering, “händer verkligen det här och hur ser det ut?”. Det tycker jag att gårdagens bilder bidrog med och det är extremt viktigt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer