Foto: SVT

”Den största nyheten” – när dokumentärfilmare riktar kameran mot en nyhetsredaktion

Uppdaterad
Publicerad

Vi på SVT Nyheter var inte ensamma om att försöka förstå allt som hände i Sverige och världen under corona-våren 2020. Ingen av oss hade upplevt något jämförbart. Samtidigt hade SVT Nyheter, liksom andra nyhetsredaktioner, en viktigare roll än någonsin. Då, mitt i det koncentrerade och uppskruvade nyhetsläget som rådde, kom ett filmteam in på redaktionsgolvet och dokumenterade vårt arbete.

Det är svårt att förklara hur en nyhetsredaktion fungerar. Särskilt en så stor redaktion som SVT Nyheters riksredaktion. Det är på samma gång koncentrerat och rörigt. På ytan kan det se lugnt ut men det beror på att det stora redaktionslandskapet kräver disciplin. En rutinerad nyhetsmedarbetare kan ur ett sorl höra när något viktigt sägs i andra delen av rummet. Vi gör en mängd olika program och publiceringar och är många olika yrkesroller. Samtidigt finns det en kärna i det journalistiska uppdraget – det är den som vi alla arbetar för.

Nu när jag ser dokumentärserien ”Den största nyheten” så förstår jag att det kan krävas att någon annan, en utomstående och från oss oberoende redaktion, kommer in och studerar det vi gör. SVT Nyheter är bra på att rapportera om samhället. Men vår egen vardag skildras bäst av andra.

Nyhetsbloggen

Jag är särskilt glad över tre saker med dokumentärserien.

  • Det hårda arbete som våra fotografer och reportrar varje dag gör ute i vardagen blir synligt. Samspelet mellan fotografen Emil Larsson och reportern Oskar Jönsson liksom fotograf Christoffer Hjalmarsson och Bodil Appelquist lyfter fram att det är ett varsamt, noggrant och koncentrerat hantverk att göra tv.
  • Varje dag fattar vi beslut om vad som ska publiceras och hur. Ibland är utgivarbeslut svåra att ta. Hur mycket kan och bör vi berätta i bild och text för att covid-döden ska bli tydlig? Det är mycket bra att den diskussion vi hade efter att bilder från ett italienskt sjukhus publicerats finns med i programmet. Det visar en del av de samtal och den mångfald av uppfattningar som finns på en levande redaktion.
  • Tunga nyheter drabbar oss som människor. Coole programledaren Anders Holmberg beskriver fint hur tungt det var – även för en av de mest rutinerade.

När dokumentärredaktionen frågade om de fick komma och filma så väckte det en del farhågor och funderingar hos mig. Vi arbetade stenhårt med att på alla sätt minska risken för smittspridning på redaktionen. Var det rimligt att släppa in fler människor på redaktionen, och dessutom personer som inte arbetade med nyhetsproduktionen? Kunde ett dokumentärteam mitt i den redaktionella vardagen upplevas som integritetskränkande för våra medarbetare? Fanns det risk för att vi inte kunde garantera källskyddet med utomstående journalister på redaktionen?

Samtidigt insåg jag att programidén var relevant. Våra nyheter nådde rekordmånga och vi har fått fina förtroendesiffror. Utan tvekan var SVT Nyheters utbud av vikt för medborgarna. Och vi knackar ofta på hos andra verksamheter för att kunna skildra dem journalistiskt. Då är det också rimligt att vi själva säger ja när ett dokumentärteam vill komma.

Till sist: det är nyttigt att få sin verksamhet presenterad genom andras ögon. Vi hade inte kunnat göra programmet själva.

Dokumentärredaktionens program ”Den största nyheten” finns på SVT Play. Del 1 sänds i SVT1 tisdag den 8 december kl 20.00, och del 2 veckan därpå, den 15 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet