En ambulans körde i diket utanför Lidköping på söndagen, på grund av det hårda vädret. Foto: TT/Torbjörn Axelsson

Bakslag för våren – snökaos väntas i söder

Uppdaterad
Publicerad

Ett snöoväder drar in över södra Sverige under söndagen, och kommer att fortsätta i flera dagar. SMHI har utfärdat både klass 1 och klass 2-varningar. Räkna även med att det kommer att blåsa rejält på sina håll.

– Mycket snö i kombination med blåst ger också risk för snödrev och drivbildning, säger SVT Nyheters meteorolog Nitzan Cohen.

Behåll mössan på och dra åt halsduken. För just som våren gjort sitt intåg i södra Sverige kommer vintern tillbaka på ett tillfälligt bësök. Och det med besked.

I Västsverige uppmanar räddningstjänsten i Falköping alla att stanna inomhus. Det har varit flera olyckor och besvärligt trafikläge, framför allt på E6:an i Västra Götaland. I Tingstadtunneln i Göteborg kolliderade fem bilar. Söder om Lidköping for en ambulans på utryckning av vägen.

LÄS MER: Flera olyckor på E6:an

Även i Jönköpings län har flera olyckor och avåkningar inträffat. Trafikverket har utfärdat risk för halka i stora delar av Östergötland och Jönköpings län samt trakterna kring Uddevalla. 

– Rent meteorologiskt har våren kommit till hela Götaland, men bakslag hör också våren till. Så det är inte så ovanligt att den här typen av svängningar inträffar under mars månad, säger Nitzan Cohen.

LÄS MER: Mer snö på väg in över länet

Ambulans i diket

Strax före klockan 17 på söndagen gled en ambulans av vägen vid Gillstad på riksväg 44 i Lidköpings kommun. Snö och halka har satt sin prägel på väglaget i Västsverige, men den exakta orsaken till avåkningen är oklar.

Den patient som färdades i ambulansen ska enligt SOS ha varit svårt sjuk och det innebar att räddningsinsatsen blev akut. Patienten kunde flyttats till en annan ambulans för vidare transport.

Strömavbrott i Småland

På många håll väntas mellan tio och 15 centimeter snö och SMHI har utfärdat klass 1 och klass 2-varningar för stora delar av Götaland. Söndagens varningar rör Västra Götaland, Östergötland, Kronoberg och Jönköpings län. Det är hårda vindar och mycket besvärligt väglag. 

I Kalmar län är varningen ett snäpp allvarligare på grund av blåsten. Där omfattar klass 2-varningen även Öland.

Och i snöstormens spår kommer även elavbrotten. I Borgholm på Öland är över fyrahundra hushåll utan ström på söndagen.

Mest i kväll och i natt

I Götaland fortsätter det intensiva snöfallet söndag kväll och natten mot måndag. Det väntas stora mängder snö i kombination med friska vindar.

– Även om den värsta delen av snöovädret lär pågå under kvällen och natten, kommer det sannolikt vara besvärligt på vägarna under måndagsmorgonen. Mycket snö i kombination med blåst ger också risk för snödrev och drivbildning, säger SVT Nyheters meteorolog Nitzan Cohen.

Snöfallet fortsätter

Och snöfallet kommer att fortsätta i flera dagar. På tisdagen kommer ett nytt snöfall in österifrån, vilket kan ge snö på nytt i östra Götaland, men även östra Svealand. Det här systemet kommer från sydost, vilket ger osäkerheter om var snöfallet hamnar. 

I nästa vecka blir det mer sedvanliga lågtryck från sydväst.

LÄS MER: Tveksam vinter när höst blev vår

Utfärdade varningar län för län

Kalmar län

Varning klass 2 snöfall som kan ge kraftig drivbildning

Öland

Varning klass 2 snöfall som kan ge kraftig drivbildning

Jönköpings län

Varning klass 1 snöfall

Kronobergs län

Varning klass 1 snöfall

Östergötlands län

Varning klass 1 snöfall

Västra götalands län

Varning klass 1 snöfall

Gotlands län

Varning klass 1 snöfall

Fakta: Vädervarningar

Klass 1 – besvärligt väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2 – mycket besvärligt väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och omfattande störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att skaffa information via internet eller medier.

Klass 3 – extremt väder som kan medföra stor fara för allmänheten och mycket omfattande störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att skaffa information via internet eller medier.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.