Bakterien är vanligast i mellersta och södra delarna av landet, enligt Margareta Löfdahl. Foto: Johan Nilsson/TT

Bakterie kan ge badare blodförgiftning

Publicerad

Med stigande värme ökar risken för badsårsfeber. Personer med sämre immunförsvar och öppna sår bör se upp, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Har man otur kan man drabbas av blodförgiftning, säger epidemiologen Margareta Löfdahl.

I Finland gick en varning nyligen ut om att vara försiktig med bad i Östersjön. Det är Institutet för hälsa och välfärd som gått ut med varningen, uppger nyhetsbyrån SPT. Speciellt hög är risken i Finska viken och i skärgården utanför Åbo, Uleåborg och Vasa.

Infektion i blodbanan

Varningen gäller de så kallade vibriobakterierna som trivs då det är varmt i vattnet. Om de får fäste i ett sår och sprids kan de orsaka infektion i blodbanan, ett tillstånd som kallas badsårsfeber och som i värsta fall kan vara livshotande. Vanliga symptom är feber och smärta i såret. Det är högre risk att infektionen får ett allvarligt förlopp om personen har ett svagt immunförsvar, till exempel på grund av hög ålder.

– Ju längre det är varmt i vattnet, över 20 grader, desto större blir också risken för att bakterierna växer till och att fler blir smittade. Det är vanligast framför allt i Svealand och Götaland men blir det varmare även längre upp i landet finns det risk för fall även där, säger Margareta Löfdahl till TT.

Små skrapsår ingen fara

Men det är ingen risk att smittas om man bara har små skrapsår, skavsår, sönderrivna myggbett eller liknande, understryker Margareta Löfdahl.

Hon tillägger att blodförgiftning till följd av vibriobakterier är sällsynt

– Betydligt vanligare är att barn som dyker och är mycket under vattnet drabbas av öroninfektioner orsakade av vibriobakterier, men det är ju inte lika allvarligt som blodförgiftning, säger Margareta Löfdahl.

Hittills i år har tio fall av infektioner till följd av vibriobakterier rapporterats in till Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Vibriobakterier orsakar badsårsfeber

Vibriobakterierna är vanliga i bräckt och salt vatten men finns ibland även i sötvatten. De gynnas av vattentemperaturer över 20 ºC.

Man kan smittas om man kommer i kontakt med vatten där bakterien förekommer vilket oftast sker vid bad.

Bakterierna kan inte tränga igenom huden. Men de kan få fäste och orsaka infektion om de kommer i kontakt med ett sår, hörselgångarna eller tarmarna om man sväljer vatten.

Sjukdomen är inte smittsam från person till person.

Inkubationstiden är kort och symtomen dyker oftast upp efter ca 1–3 dygn men ibland redan efter ett några timmar.

Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.