Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Debatt: Hur stort ska biståndet vara?

Bali (M): ”Bistånd är att ge pengar till rika människor i fattiga länder”

Publicerad

En av knäckfrågorna i de pågående regeringsförhandlingarna är Sveriges bistånd. M och SD vill sänka biståndet till 0,7 respektive 0,5 procent av bruttonationalinkomsten, BNI. KD och L däremot vill att biståndet ligger kvar på samma nivå som i dag.

– Man brukar säga att bistånd är att man tar pengar från fattiga människor i rika länder och ger till rika människor i fattiga länder, säger den förre M-ledamoten Hanif Bali i en debatt i SVT:s Aktuellt.

Inga sakpolitiska nyheter har hittills läckt ut från de pågående regeringsförhandlingarna, men en viktig fråga som högermajoriteten i riksdagen är oense om och tvungna att bena ut är huruvida Sverige ska fortsätta avsätta 1 procent av bruttonationalinkomsten, BNI, för bistånd i statens budget eller inte.

I kvällens Aktuellt debatterade de före detta riksdagsledamöterna Lars Adaktusson (KD) och Hanif Bali (M) Sveriges bistånd.

Lars Adaktusson, vars parti stöder det nuvarande enprocentsmålet, säger att 700 miljoner människor i världen lever i fattigdom i dag. Han menar att det vore fel att sänka det svenska biståndet i dagsläget.

– I det läget är det självklart att vi måste ta vårt ansvar. Humanitet och medmänsklighet är någonting som tillför ett samhälle goda värden, och det ska vi slå vakt om, säger han.

Hanif Bali och Moderaterna anser att biståndet bör sänkas till 0,7 procent av BNI.

– Man brukar säga att bistånd är att man tar pengar från fattiga människor i rika länder och ger till rika människor i fattiga länder, säger han.

Bali menar att en stor andel av biståndet inte når fram till de allra fattigaste.

– Vi vet att biståndet är en väldigt dålig metod att använda för att fattigdomsbekämpa. Det är bra för katastrofer, men när det kommer till utvecklingsbistånd så vet vi att det biståndet inte fungerar, säger han.

Adaktusson håller med om att biståndsystemet har brister.

– Men varför ska vi ta från de allra fattigaste för att finansiera vår egen välfärd? Vi har ekonomiska förutsättningar för att både ta hand om dem i vårt land och bevara enprocentsmålet, säger han.

Se Adaktusson och Bali debattera frågan om Sveriges bistånd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.