Banker hotar ta över Eniro

Uppdaterad
Publicerad

En skattesmäll i Norge, höga skulder och lägre intäkter har tvingat Eniro till nya förhandlingar med sina långivande banker.

Eniro kan tvingas göra ytterligare en nyemission inom kort.

Ett konsortium där de fyra svenska storbankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea ingår kräver att söktjänstföretaget Eniro gör en nyemission på 2,5 miljarder kronor. Annars planerar bankerna att ta över ägandet av bolaget, skriver Dagens Industri. Eniro har i dag en nettoskuld på 6,4 miljarder kronor.

Företaget förre vd Jesper Kärrbrink fick sparken för ett par veckor sedan och chefskapet togs över av Johan Lindgren, tidigare vd för Telenor Sverige och finanschef på MTG och Metro.

Redan när Lindgren tillträdde deklarerade han att hans fokus skulle vara att nå en ny överenskommelse med bankerna:

-Det är det som pågår nu. Vi bekräftar den information som redan finns på marknaden. Vi bedömde i juni att vi skulle kunna komma att bryta lånevillkoren med bankerna, säger Lindgren.

TT: Blir det en ny nyemission?

-Jag kan bara bekräfta att förhandlingar pågår med bankerna på ett konstruktivt sätt och att de även innefattar bolagets kapitalstruktur.

Till aktieägarna, som när börsen öppnade fick se Eniroaktien falla kraftig, säger Lindgren:

-I samband med rapporten för tredje kvartalet den 28 oktober kommer vi att guida marknaden inför 2011, säger Lindgren.

Enligt den senaste kvartalsrapporten från bolaget har både vinst och intäkter sjunkit kraftigt jämfört med samma period ett år tidigare. Eniro har också sålt verksamhet i Finland för att minska sina skulder. En skattesmäll i Norge hotar också.

Förra våren tvingades Eniro göra en nyemission på 2,5 miljarder kronor. Nu ser man ut att behöva ta in lika mycket till av sina aktieägare.

Eniros aktie rasade när handeln på Stockholmsbörsen inleddes. När börsen stängde hade aktien backat med 30,2 procent till 6:25 kronor.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.