Banker polisanmäler inte bedrägerierHar du råkat ut för kortbedrägeri?

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kortbedrägerier är mycket större än vad statistiken visar. Det säger Svensk Handel och hävdar att bankerna mörkar problemet.

Bankkunder i Kalmar blev nyligen av med sammanlagt 140.000 kronor. Över 200 personer i Karlstadtrakten utsattes i början av sommaren för skimning och H&M-butiker runt om i Sverige har i sommar blivit kortkapade. Men trots all uppmärksamhet kan mörkertalet vara stort.

-Bankerna mörkar problemet. Deras grundinställning är att inte skapa oro, därför ersätter de kunderna, som då inte har någon anledning att polisanmäla, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Banken den som förlorar pengar

Flera av de stora bankerna anser att det är upp till kunderna själva att polisanmäla och alla säger att de ersätter förlorade pengar vid ett kortbedrägeri. Enligt Dick Malmlund är det ett sätt att medvetet försöka dölja riskerna med kortanvändning.

Han anser att det är banken som borde polisanmäla brotten, eftersom det är banken som har blivit av med pengar när den väl har ersatt kunden. Att lägga ansvaret för anmälan på kunderna tycker han inte håller.

-Om jag blir av med 10.000 och banken ersätter det bryr väl inte jag mig om att ställa mig i kö för att polisanmäla det? Bankerna väljer att ta den ekonomiska stöten för att inte få badwill, hävdar han.

Statistiken blir missvisande

När bedrägerierna inte anmäls ser problemet mindre ut i brottstatistiken än vad det verkligen är. Att statistiken blir missvisande tycker Dick Malmlund är orätt mot kunderna, som i slutändan ändå är de som drabbas.

-Ett företag som gör förluster, det drabbar alltid kunderna. Bankerna har ingen skattkista som de tar pengarna ur, utan det läggs på avgifter som kunderna får betala.

Förklaringen till att branschen inte anmäler alla bedrägerier är enligt Dick Malmlund att de inte vill ha negativ publicitet kring kontokorten. Förutom att det gynnar kortföretagen är kortanvändning mycket lönsammare för bankerna än vad kontanthantering är.

Åsa Welander

Fakta kortbedrägerier

Enligt en undersökning som företaget Kontanten lät göra tidigare i år har en av tio svenskar blivit utsatta för kortbedrägeri.

Det kan till exempel ske genom skimning, som innebär att en läsare placeras i en bankomat eller kortläsare och kopierar informationen i magnetremsan på andras kontokort. Det räknas till datorbedrägeri, som enligt statistik från Brottsföretryggande rådet (Brå) har ökat kraftigt de senaste åren.

I en rapport från Finansinspektionen (FI), som bygger på kontobedrägerier under 2008, blev 1 procent av den vuxna befolkningen utsatta under 2008. Sammanlagt ska de ha blivit bedragna på ungefär 600-700 miljoner kronor. Men FI menar att oron för att bli drabbad är obefogat stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.