Bankkrisen i Baltikum – Swedbank gav lån på svarta inkomster

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank i Baltikum beviljade lån på svarta pengar. Det avlöjas i kvällens ”Dokument inifrån”.

Med lån till snabba bilar, fastighetsspekulation och lyxkonsumtion har svenska banker lagt bankmarknaden i Baltikum under sig. I kvällens Dokument Inifrån anklagas bankerna för att att ha varit med och skapat den ekonomiska krisen i Baltikum.

-Bankerna spelade en roll genom att uppmuntra till oförsiktig utlåning, säger Internationella valutafonden, IMF:s Östereuropachef Christoph Rosenberg.

I jakten på nya kunder tycks bankerna inte varit så noga med sin kreditprövning. Swedbank har räknat in kundernas svarta inkomster när kunderna fått lån. Alltså både tveksamma och i längden osäkra inkomster för banken.

”Svarta pengar”

I Lettland är det vanligt att en del av lönen betalas ut i ett ”svart kuvert”. Men enligt Håkan Berg på Swedbanks huvudkontor i Stockholm har det inte funnits anledning att ifrågasätta var pengarna kommit ifrån.

– Vi tittar på kundens betalningsförmåga och vad som faktiskt kommer in på kontot. Det är det som avgör kundens förmåga att kunna betala sina lån. Vi tittar på den informationen som är tillgänglig för oss och det är ju det flöde som finns in på kundernas konto, säger Håkan Berg till SVT.

Tvingas ta tillbaka bilar

Swedbank är den bank som lånat ut mest i Batlikum. Nu har många kunder svårt att betala sina lån.

På en bilparkering utanför Riga står rader av leasingbilar som Swedbank nu tvingats ta tillbaka. För här har Swedbank också drivit billeasingfirma.

Kiki Bek och Anna Trane

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.