Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bantade julbord – en kvarleva från coronajularna

Publicerad

Hämtmat, bantat julbord och ett utspritt julätande. Det är trenderna från coronajularna som lär bli kvar även denna jul – och kanske i framtiden också.

– Eftersom vi var färre som kunde fira ihop så fick man bestämma vad som var viktigt och tog bort allt annat, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Efter julen 2020, då människor inte kunde fira tillsammans i stora sällskap, kommer vissa vanor att hålla sig kvar – i alla fall om man frågar måltidsforskaren Richard Tellström.

I en rapport har han sammanställt hur coronajularna förändrade vanorna för 125 personer. Många berättar att de valde bort de mindre viktiga inslagen på julbordet och en del valde att äta något helt annat, som sushi eller pizza. 

Mindre firande innebar färre rätter helt enkelt, men klassikerna levde fortfarande kvar. Julskinka, inlagd sill och Janssons frestelse var topp tre när svenskarna år 2020 fick lista vad som var viktigast på julbordet, visade Livsmedelsföretagens årliga undersökning.

Matkassen här för att stanna?

I dagens ekonomiska kris kan den färdiga julmatkassen bli ett stående inslag. Den växte sig populär när sällskapen var mindre och många inte ville trängas i mataffärerna.

– Det är ofta prisvärt jämfört med att köpa allt separat och tillaga, säger Tellström.

Hur har våra julvanor förändrats? Måltidsforskaren berättar mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.