– Det är jättemånga som har hört av sig och varit peppande och sagt att jag är stark och modig och att de uppskattar att jag tog upp det, så det känns jättehärligt, säger Julia. Foto: SVT.

Bara beröm för Julia efter Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad

– Inte en enda har hört av sig och skrivit att jag är dum i huvudet eller nåt den här gången, och det är ju skönt!, säger Julia.

SVT träffar Julia dagen efter att SVT:s Uppdrag Granskning sänt en uppmärksammad granskning av hatet mot kvinnor på nätet.

Många har hört av sig efter programmet där hon berättade om de många grova hot och kränkningar som hon utsattes för av helt okända personer. Vågen av kränkande kommentarer kom efter att hon kritiserat Hennes och Mauritz på deras Facebooksida för en tröja de sålt.

UG – Näthat

– Det är jättemånga som har hört av sig och varit peppande och sagt att jag är stark och modig och att de uppskattar att jag tog upp det, så det känns jättehärligt, säger Julia.

Mest släkt och vänner

– Det har mest varit släkt och vänner och bekanta som har hört av sig till mig personligen, men jag har sett på forum och sånt också att andra har tyckt att jag har gjort något bra. Det är ingen som har skrivit direkt till mig och sagt att jag är dum i huvudet den här gången. Så det är ju väldigt skönt.

Hon var lite orolig innan programmet, och säger också att hon inte förstod hur mycket reaktioner det skulle väcka. Julia berättade om att hennes polisanmälan lagts ner, och först efter att Uppdrag Granskning tog kontakt med polisen togs fallet upp på nytt. Nu är hon kallad till polisen för att höras om vad som egentligen hände efter att hon skrivit om en tröja på nätet.

Måste få konsekvenser

Hon tror att polisens nya giv är det enda sättet att komma tillrätta med problemet.

– Anledningen till att näthatet är så stort och utbrett, och att människor skriver så mycket saker utan att tänka efter och saker som de inte menar, tror jag är just för att det inte blir några konsekvenser. H&M gör inte så mycket, polisen gör inte så mycket, och jag tror att det är därför folk känner att de kan skriva lite vad som helst., säger Julia.

Hon säger att hon hoppas att frågan fortsätter att engagera fler och att det kan leda till ett bättre debattklimat på nätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet