Bara ett fåtal tjuvfiskare straffas

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals tjuvfiskare tas på bar gärning och polisanmäls varje år, men det är bara några få som får sitt straff i form av böter.

-Det ses inte som något prioriterat brott. De flesta anmälningar utreds inte av polis och när det sker så prioriteras det inte av åklagarna, säger Lars Wiström, ordförande för Sveriges fiskevattenägareförbund.

Att fiska utan lov och utan att ha köpt fiskekort eller att fiska arter som är fredade eller i vatten som är fredade är brottsligt. Men bara några få personer straffas varje år för den här typen av brott.

Att tjuvfiske inte prioriteras av polisens utredare kan bero på att det ekonomiska värdet som de som upplåter fiskerätten förlorar inte är så stort. Några laxöringar som väger några hekton eller värdet på några kilosgäddor inte är så högt.

Problemet har minskat

-Tjuvfisket var ett större problem för 10-20 år sedan. Nu är det ytterst sällsynt att våra tillsynsmän träffar på fiskare utan fiskekort eller som på annat sätt bryter mot lagen. Tidigare var det inte helt ovanligt att illegala nät påträffades i fjällsjöarna och att vissa bedrev mer eller mindre rovfiske, säger länsfiskekonsulent Dan Blomkvist på länsstyrelsen i Norrbotten, som ansvarar för de attraktiva fiskevattnen i Norrbottensfjällen.

-För de flesta fiskevårdsområden är tjuvfisket inget stort problem, men lokalt på vissa platser kan tjuvfisket vara omfattande. Då blir det ett problem och där önskar man att polis och åklagare agerar, säger Lars Krögerström, chefredaktör på vattenägarnas tidning Våra Fiskevatten.

Det finns även olagligt och oetisk fiske som sportfiskare och andra vill att myndigheterna tar i med hårdhandskarna mot.

-Ett stort problem är ryckfisket där man kastar ut linor med stora krokar i vattnet när fisken simmar i täta stim. Det är högst tio procent av de fiskar som träffas av kroken som fastnar och kan dras upp. De flesta skadas och får stora rivsår och stora delar av kroppen bortsliten, säger Mårten Gustafsson på Havs- och vattenmyndigheten.

Put-and-take hårdast drabbat

Även Sportfiskarna, som organiserar 60.000 av de drygt 1,5 miljoner personer som fiskar med olika spön, vill att tjuvfisket ska beivras hårdare.

-Särskilt illa är det kriminella tjuvfiske med nät som sker i en del put-and-take-vatten. Det får ekonomiska konsekvenser för de som satsat stora pengar på att plantera in regnbåge och laxöring, men det drabbar även sportfiskare som köper fiskekort när sjön tömts av tjuvfiskare, säger Stefan Nyström, ordförande för Sportfiskarna.

De allra flesta som fiskar med spö löser fiskekort, men ibland kan det vara svårt att hitta de som säljer korten. Förutom hos alla lokala försäljare kan kort till många fiskevatten köpas med hjälp av datorn eller mobiltelefonen via hemsidorna ifiske.se eller svenskafiskevatten.se.

Intäkterna från fiskekorten går till största delen till olika fiskevårdande åtgärder.

TT

Fakta: Kontrollavgift – nyhet i år

* Tjuvfiske – olovligt fiske utan fiskekort eller annat tillstånd, fiske av art som är fredad eller på områden som är fredade enligt beslut av myndighet – är brott som utreds av polis och åklagare och vanligtvis beivras med böter. Vid fällande dom kan tjuvfiskaren bli av med beslagtagen fiskeutrustning.

* Nytt för i år är att fiskevårdsområdena får ta ut kontrollavgift av den som bryter mot lokala regler som utfärdats utöver gällande lagar och förordningar, exempelvis om någon dragit upp fler fiskar än vad fiskekortet medger.

* Varje fiskare att skyldig att lösa fiskekort och att ta reda på vad som gäller för just det vatten som man fiskar i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.