-Det som oroar oss mest är om andra länder nu följer efter så att exempelvis Emmenthaler bara får göras i Schweiz, Mozarella i Italien och Camembert i Frankrike, säger Astrid Gade Nielsen på Arla Foods.
Det var Danmark och Tyskland som med stöd av Frankrike och Storbritannien ansökt om att Greklands ensamrätt för produktnamnet ”feta” skulle upphöra.
”Stort arbete väntar”
Enligt EU-domstolen är fetaost geografiskt förknippad med Grekland och de speciella produktionsförhållanden som använts där sedan lång tid tillbaka.
I Sverige berörs osten Apetina som med namntillägget feta tillverkas av Arla Foods. Årligen säljer den svensk-danska mejerijätten omkring 20 ton av osten till ett värde av cirka 750 miljoner svenska kronor. Senast den 15 oktober 2007 ska namntillägget på förpackningarna vara borta.
-Vi har ett stort arbete framför oss, säger Astrid Gade Nielsen, som dock var beredd på domstolsutslaget. Sedan fem år tillbaka har Arla Foods jobbat på att nöta in namnet Apetina hos konsumenterna i stället.
Få svenska matvaror namnskyddas i Europa
* År 1992 inrättade Europeiska gemenskapen, EU:s föregångare, ett system för att skydda namn på vissa livsmedel för att konsumenten ska kunna avgöra vilken produkt som är originalet.
* Skyddet finns i tre kategorier, Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), Skyddad geografisk beteckning (SGB) samt Garanterad traditionell specialitet (GTS).
* Den tillverkare som vill registrera sin vara får ansöka om detta via en nationell myndighet, i Sverige Livsmedelsverket. Sedan prövas ärendet på EU-nivå.
*I kategorierna SUB och SGB finns i dag närmare 800 olika produkter, däribland feta. Två produkter har svenskt ursprung: osten Svecia respektive skånsk spettekaka.
Källa: Europeiska kommissionens webbplats, TT