Foto: TT

Barn kan lära sig tycka om all mat

Uppdaterad
Publicerad

Vill ditt barn inte äta maten du lagar? Ge inte upp, det går att ändra. En ny dansk studie visar att kräsna barn kan lära sig att gilla alla typer av livsmedel.

20.000 barn och unga från grundskolor och gymnasier i Danmark har deltagit i undersökningen ”MasseEksperimentet 2015” som är världens största i sitt slag. Studien visar att barnens smak och matpreferenser beror på familjen och den matkultur som barnet växer upp i. Forskarna tittade på barnens matvanor och vilka livsmedel som föll dem i smaken. Barnen fick smaka och lukta på flera olika livsmedel, allt från broccoli, chili, rågbröd, koriander, hallon och vaniljglass. Slutsatsen blev att den mat som barnen tyckte bäst om var den som de kände till bäst sedan tidigare.

Smakforskarna betecknar den nya studien som överraskande.

– Läroböckerna måste så att säga skrivas om. Vi vet nu att barn kan lära sig att tycka om all mat bara de är i den rätta miljön och beroende på hur de blir presenterade för den, säger en av forskarna bakom studien Michael Bom Frøst, vid Köpenhamns universitet och forskningscentret Smak för livet, i ett pressmeddelande.

Skillnader mellan flickor och pojkar

Barn som testat många olika smaker har också störst chans att utveckla en större glädje för mat, visade studien. Andra resultat var att man kunde se en viss skillnad mellan vad pojkar och flickor tyckte om för olika smaker. Flickorna var mer förtjusta i hallon och råa grönsaker än pojkarna som däremot gillade chili bättre. Det var inga större skillnader mellan vad barn på landsbygden och Köpenhamn tyckte om för mat, förutom två undantag. Sjögräs i sushi och mörk choklad uppskattade mer hos storstadsbarn än de på landsbygden.

Kocken och näringsterapeuten Sara Begner är inte förvånad av studiens resultat.

– Barn är ganska konservativa när det kommer till mat. De gillar vad de känner igen och de vill gärna se och förstå vad de äter. De mer skeptiska barnen kan hjälpas av att få vara med att handla, plocka upp kassen och laga maten, så de ser råvaran och då blir det lättare att hantera ätandet.

Ge inte upp

Många föräldrar kämpar med att få sina barn att äta och detta kan lätt bli en källa till konflikt vid matbordet. Sara Begners råd är att vara envis och inte ge upp för lätt. Tidigare forskning vid det danska forskningscentret Smak för livet visar att småbarn kan behöva smaka på maten mellan 8-15 gånger innan de accepterar den, medan äldre barn kan behöva upp till 20 gånger.

– Ge inte upp, var enträgen inte göra så stor grej av det. Fortsätt servera så kommer sedan igenkänningen hos barnen. Totalvägrar de så ersätt maten med något som inte är så jättegott till exempel rostade solroskärnor, ett glas mjölk eller knäckebröd med smör på. Ingen vill ju lägga sitt barn hungrigt, säger Sara Begner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.