Närbild på ehec-bakterier. Foto: Scanpix

Barn smittades av mat med ehec-bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Hamburgare med avföringsbakterier kan ha sålts i Sverige under flera månader.
Aftonbladet avslöjar att den ovanliga ehec-smittan hittats i sålda hamburgare.

Den allvarliga smittan upptäcktes efter att två barn insjuknat i samband med att de åt hamburgare på en bandyturnering i Västerås i januari.

De fick matförgiftningssymptom och efter en kontroll från myndigheternas sida stod det klart att hamburgarna som de ätit var kontaminerade med bakterier från avföring.

– Det är en av de mest allvarliga matförgiftningarna som man kan drabbas av, säger Helena Storbjörk Windahl, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholms stad, till Aftonbladet.

Drar tillbaka köttet

Hamburgarna kom från leverantören Sven P. Företaget säger till Aftonbladet att det smittade köttet kommer från ett 12 tons-parti från Nederländerna.

Nu ska företaget dra in allt kött från den leveransen som gått ut till restauranger och affärer runt om i landet:

– För att vara på säkra sidan tar vi tillbaka några batcher före och efter det här partiet. Sammanlagt handlar det om 18 ton, säger Yvonne Björling, vd på Sven P, och fortsätter:

– Vi har gjort alla salmonellaprover och alla andra analyser på det här köttet. Men är det tolv ton som kommer in så tar man inte prov på varje liten bit. Man tar ett visst antal prover, säger Yvonne Björling.

Kunder uppmanas att lämna tillbaka följande produkter av märket ”Sven P” som tillverkats 1-5 oktober under 2012:

* 400-gramsförpackningar med kebab.

* 90 grams-, 150 grams- och 200-gramshamburgare.

* Kebabflarn.

* Kebabspett.

* Lövstek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer