67 procent av de som söker sig till Barn- och ungdomspsykiatrin har depressionssymptom. Foto: TT

Barn som söker hjälp hos BUP allt sjukare: ”Som barnpsykiater blir jag mörkrädd”

Publicerad

Hälften av de barn som söker sig till Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland har symptom inom tre eller fler områden. Det är en ökning med 80 procent på fem år.

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västmanland, brottas med allt längre väntetider för utredningar och behandlingar. I början av 2018 var det 343 barn som väntade på en utredning med en frågeställning gällande till exempelvis adhd. 249 av dem hade väntat längre än 90 dagar.

– Det är självklart inte bra. De som har väntat länge är säkerligen missnöjda med oss, och jag är själv också mycket bekymrad. Jag önskar själv att vi skulle kunna bygga upp en verksamhet där saker händer på en gång, och man får bra hjälp så snart som möjligt, säger Margit Farkas, verksamhetschef på BUP i Västmanland.

Val 2018 – #dinröst

Flera barn allt sjukare

Av de barn som söker sig till BUP uppger allt fler att de är sjukare. Alla som kommer till mottagningen får svara på en enkät med ett antal frågor. Siffrorna är barn- och ungdomspsykiatrins egna:

  • 67 % av de som söker sig till BUP har depressionsymptom – en ökning med 52 % på fem år.
  • 52% har ångestbesvär – en ökning med 53 % på fem år.
  • 50 %  har symptom i tre, eller fler, diagnosområden – en ökning med 80 % på fem år.
  • 67 % a uppger att de varit mobbade i skolan – en ökning med 90 % på fem år.
  • 33 % har sett våld i hemmet – en ökning med 19 % på fem år. (*se faktaruta)

– Som yrkesperson och barnpsykiater blir jag mörkrädd när jag ser den utvecklingen. Fem år är ingenting, och vi ser en sådan dramatisk förändring, säger Margit Farkas.

Nybesöken ökar

Samtidigt är det också fler barn nu som söker sig till BUP om man jämför med tidigare. 2013 hade BUP 868 nybesök – jämfört med 2017 då siffran var 1930.

– Allt det här försöker vi möta upp med samma personalstyrka – så det är inte konstigt att det blir en sämre tillgänglighet, säger Margit Farkas.

Fakta BUP Västmanland

Statistiken kommer från Centrum för klinisk forskning i Västerås som driver forskningsprojekt i samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin, Region Västmanland. Statistiken bygger på svar från barn- och ungdomar samt målsman som söker hjälp hos BUP Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet