Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det hemstickade plagget är ”katastrof” – hör vad ungdomarna hade velat se som årets julklapp. Foto: Gustav Schön/SVT

Missnöje över årets julklapp: ”Barndomens mardrömmar har besannats”

Uppdaterad
Publicerad

Årets julklapp: Ett hemstickat plagg. Men på sociala medier går åsikterna isär. Är 2022 års klapp ”ett sätt att visa omtanke”, eller en garanterad besvikelse för alla Sveriges barn som kräver hårda klappar av tomten, och en panikartad plåga för den stick-nybörjare som i svettig desperation får kämpa för att bli klar med sin kofta eller sina raggsockor i tid till julafton?

Enligt Emma Hernell, vd på HUI Research, som ägs av branschorganisationen Svensk handel, och som ligger bakom ”årets julklapp”, handlar årets hemstickade klapp om ”att visa omtanke för sina nära och kära”.

Och i sociala medier håller många med. ”En toppenpresent” skriver flera använder på SVT Nyheters Instagram – men inte alla.

I sociala medier har flera synpunkter på tidsaspekten.

”Hemstickade plagget var ju en jävla present att hitta på i slutet av november. Inget kommer hinna stickas klart”, skriver en på Twitter.

Och andra stämmer in.

Foto: Faksimil

”Något pappa hotade med”

I HUI:s motivering står det att stickning har fått ett uppsving även i den yngre generationen, bland annat på plattformen Tik Tok. Men alla är inte övertygade om att 2022 års barn skulle bli jubelglada över att få hemstickade sockor istället för tv-spel.

”Barndomens mardrömmar har besannats, det hemstickade plagget blir årets julklapp. Det var ju något pappa hotade skulle komma i paketen när man inte uppförde sig”, skriver en användare på Twitter.

Foto: SVT/Faksimil

”Katastrof”

Är mjuka paket innehållande hemstickade kläder barnens värsta mardröm? SVT har frågat skolungdomar om det är ett hemstickat plagg som står på önskelistan i år.

– Absolut inte, det är katastrof. Det måste ändras, säger 15-åriga Sami Bozkurt.

Flera säger att det inte står särskilt högt upp på önskelistan, men tycker ändå att det kan vara en bra present.

– Det är ganska hållbart, för man köper ju inte någonting nytt, säger Nike Engvall, 15, och Maya Bjellefors, 15, håller med.

– Det är bra för miljön.

Se vad barnen säger om det hemstickade plagget som julklapp i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.