Barn under 15 år transporterar vapen åt kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens skjutningar har väckt debatt kring den ökade ungdomsbrottsligheten, då flera av de misstänkta har varit under 18 år. Men nu varnar polisen för en möjlig eskalering där fler barn under 15 år utnyttjas till att förvara och transportera vapen åt äldre kriminella.

– Det här är illa och jag är faktiskt ganska bekymrad över vår framtid, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i norra Stockholm.

Avslöjanden genom hackningen av den krypterade tjänsten Encrochat, där kriminella personer har kommunicerat, har polisen nu fått en klarare bild över hur barn under 15 år utnyttjas av nätverken.

– Vi ser att det finns alldeles för många barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer. Men vi ska också ha klart för oss att de äldre kriminella är ofta också barn i 16-17 årsåldern, säger Bohman.

Syns inte i statistiken

Men ännu är det mycket få fall av inrapporterade vapenbrott som involverar en misstänkt person under 15. Det visar statistik SVT har begärt ut från polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Men enligt Bohman, kan det röra sig om ännu fler barn än vad som framgår i antalet anmälningar.

– Min syn bygger väldigt mycket på underrättelse och där ser vi en oroväckande utveckling. Det är snarare med det jag bygger min lägesbild än med det som syns i statistiken, säger han.

Stockholm sticker ut 

Barn under 15 år som har anmälts för innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol under perioden 2018-2020 runtom i landet, ligger på en någorlunda jämn nivå. Men de första sex månaderna av 2021 tyder på att det kan ha skett en ökning under 2021.

Flest fall är det i Stockholm. Fram till juni i år har lika många anmälningar kommit in för annat än grovt vapenbrott, som under hela 2020. En oroväckande utveckling, menar Bohman. 

– Jag tror att alla förstår hur problematiskt det är att barn hanterar vapen. 

Fakta: Anmälningar om vapeninnehav i siffror

Riket

Antal anmälningar av innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol med en misstänkt person under 15 år: Grovt och synnerligen grovt vapenbrott

2021: 9 t.o.m. 30/6

2020: 12

2019: 21

2018: 15

Antal anmälningar av innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol med en misstänkt person under 15 år: Annat än grovt vapenbrott

2021: 19  t.o.m. 30/6

2020: 25

2019: 26

2018: 26

Stockholm

Antal anmälningar av innehav av pistol, revolver eller kulsprutepistol med en misstänkt person under 15 år: Annat än grovt vapenbrott

2021: 7 st t.o.m. 30/6

2020: 7 st

(Källa: Polisens nationella operativa avdelning, NOA) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.