Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skjutningar och kroppsdelar – hör mellanstadiebarnen berätta om de värsta sakerna de sett på sociala medier. Foto: SVT/Skärmklipp Tiktok

Barn vittnar om blodigt innehåll på Tiktok: ”Bilder på döda barn”

Uppdaterad
Publicerad

Många barn som Lilla Aktuellt möter vittnar om hemska klipp som dyker upp på deras sociala medier.

– Det värsta jag sett var någon som sköt sig själv på en Tiktok-live, det är ingenting som ett barn ska behöva se, säger Tara Sandström, 11 år.

Trots att det är 13-årsgräns använder nästan vartannat mellanstadiebarn Tiktok varje dag.

Där och på andra populära plattformar som Instagram och Snapchat kan barnen mötas av klipp från gängskjutningar och krig – innehåll som föräldrar kanske inte vet att barnen sett.  

”Kan bli chockade – och skämmas”

– Jag tror att det finns ett ganska stort universum som vuxna inte har koll på. Det var ett mord på en idrottsplats för ett tag sen och det vet jag att ganska många barn i Stockholm har sett klipp från, säger psykologen Björn Hedensjö i specialprogrammet Lilla Aktuellt för vuxna.  

– Bilderna dyker bara upp och då kan man bli ganska chockad och sen skämmas när man sett nåt man inte får se. Det kan göra att det kan bli svårare för barn att berätta det för vuxna, säger psykologen Reyhaneh Ahangaran.  

I Lilla Aktuellt för vuxna ger Björn Hedensjö och Reyhaneh Ahangaran tips på hur man kan prata med barn om svåra nyheter och skrämmande klipp och bilder. 

Psykolog: Vuxna skyldiga att ge hopp

Ahangaran föreslår att man kan söka upp svar på barnens frågor tillsammans, och då använda källor som Lilla Aktuellt eller sajten Lilla Krisinfo

– Vi har en skyldighet att ge och lugn och hopp till barnen. Vi måste vara noga med att säga att det är väldigt många vuxna som jobbar för att vi alla ska ha det tryggt här. Vi behöver säga det, även om vi kanske inte alltid är helt övertygade om det själva, säger hon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.