320 000 barn i Sverige påverkas negativt av en förälders drickande. Det visar en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Genrebilder. Foto: TT

Ny studie: Många barn far illa av föräldrars drickande

Uppdaterad
Publicerad

320 000 barn i Sverige påverkas negativt av en förälders drickande. Det visar en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Syftet med rapporten, som tagits fram på initiativ från Systembolaget, har bland annat varit att uppskatta hur många barn i Sverige som växer upp med föräldrar med alkoholproblem och i vilken utsträckning dessa barn påverkas av just detta.

Studien visar att cirka var femte barn i Sverige någon gång under uppväxten har haft minst en förälder med alkoholproblem. Och att hälften av dessa, 215 00 barn, har påverkats mycket negativt av att växa upp med en förälder med alkoholproblem. Siffror som Magdalena Gerger, vd på Systembolaget, anser vara förvånansvärt höga.

– Jag blir förvånad över omfattningen, att det är så många. Det är ett stort samhällsproblem.

Vidare menar hon att vuxna måste ta sitt ansvar.

– Det är väldigt mycket stigma kring alkohol och alla drabbas i andrahand, inte minst barnen. Nu måste vi titta på det här och se det för vad det är och alla vuxna kliva fram och ta sitt ansvar.

Otrygg tillvaro

Ann Söderlund, ambassadör för stiftelsen Trygga barnen, har själv erfarenheter av att växa upp med missbruk.

– Man vet inte riktigt vad som ska hända, man är aldrig riktigt trygg och man sover alltid med ett öga öppet.

Samtidigt framgår det i en rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning publicerade år 2014 att endast en fjärdedel av barn till föräldrar som var inskrivna inom missbruks- och beroendevården erhöll stödinsatser.

Här kan du få hjälp

Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80

Jourhavande präst (Svenska kyrkan): Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst

Du kan också nå jourhavande präst om du befinner dig i utlandet. Telefonnumret är då: +46-10 490 45 91

Sjukvårdsrådgivningen: 1177

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60

Alkohollinjen: 020-844448 

BRIS: 116 111

Kommunen

Sajter för vuxna:

Al-anon

ACA Sverige

Sajter för barn:

Trygga Barnen

Maskrosbarn 

Bris

Jourhavande kompis

UMO Ungdomsmottagningen på nätet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.