Barnens boende: En bilhall med vägglöss

Uppdaterad
Publicerad

I en gammal bilhall i Jönköping bor uppemot 90 personer. De har fått uppehållstillstånd men inga mer permanenta boenden. Mohammad Al-Hamad, hans fru och två små barn, sover i ett bås som saknar innertak och plågas av vägglöss. – De biter mina barn och min fru, säger han när SVT:s Agenda besöker bilhallen.

Det var tänkt som en provisorisk nödlösning när flyktingkrisen var som värst hösten 2015. Men boendet Oskarshall, som egentligen är en gammal bilhall, används fortfarande av Jönköpings kommun. Nu för att ge tak över huvudet åt dem som anvisas till kommunen. De som kommer hit har fått sitt uppehållstillstånd och vill börja sina nya liv, men boendeförhållandena göra det svårt.

Skyddsdräkter för besökare

När SVT:s Agenda besöker bilhallen får vi speciella dräkter att ha på oss. De ska skydda mot vägglöss.

Men Mohammad al-Hamad och hans två små barn har inga dräkter. De sover alla fyra i ett litet bås i bilhallen, rummet har bara tunna väggar och saknar innertak.

– Det finns vägglöss. De biter mina barn och min fru, säger Mohammad Al-Hamad, som bott här i ett år. Barnen kom för två månader sedan.

I bilhallen bor som mest 90 personer, och att få barnen att sova i lugn och ro är inte helt lätt, berättar han.

I det lilla båset i bilhallen sover alla fyra familjemedlemmarna. Foto: Oscar Fries, SVT

”Mycket kaos”

Ahmad Kanjo har bott här i snart ett år. När han kom till Sverige från Syrien var han glad att slippa kriget, men nu vill han komma vidare. Att försöka plugga, lära sig svenska och komma in i samhället är svårt när man bor så trångt, berättar han.

– Det är mycket kaos här. En granne snarkar, en annan spelar musik på natten eller pratar i telefon.

Förhållandena på boendet är så usla att den ytterst ansvariga på kommunen helst skulle slippa driva boendet. Men bostäder saknas.

– Det är oerhört viktigt att avveckla de här boendena så fort det går, säger Åsa Jonsson-Sköld, flyktingchef på Jönköpings kommun.

LÄS MER: Bostäder för nyanlända överklagas – kommunalrådet vill att det ska bli enklare att bygga

Se hela inslaget från bilhallen:

Agenda om bostadsbrist

Söndagens Agenda tar upp bostadsbristen. Över 100.000 människor som fått uppehållstillstånd kommer nästa år behöva bostad. Hur ska det gå till? Debatt mellan bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson.

Se Agenda söndagen den 29 oktober 21.15 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.