Foto: Scanpix

Kommuner sviker fattiga barn i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Medan klasskompisarna är i full färd att packa väskorna för att resa till sommarstugan eller utlandssemestern, sitter tusentals barn hemma utan några som helst planer för sommaren. Orsak? Familjen har inte råd. Och kommunerna erbjuder ofta inga gratisaktiviteter.

För de barn som lever i fattigdom ser sommarlovet helt annorlunda ut än majoriteten av barnen i Sverige. Att åka till sommarstugan vid havet eller gå på Liseberg är oftast en ekonomisk omöjlighet. Då blir gratisaktiviteter i hemkommunen en räddning.

–Vi vet att de barn som lever i familjer med anstängd ekonomi upplever ett starkt utanförskap, då man inte har samma förutsättningar som sina kompisar som åker på resor och aktiviteter. Kommunen har ett ansvar att skapa möjligheter för även de här barnen att ha en aktiv fritid, säger Karin Fyrk, rådgivare på Rädda Barnen, till SVT Nyheter.

Många utsatta barn i landet

Enligt Rädda Barnens rapporter lever närmare 250.000 barn i ekonomiskt ansträngda familjer i Sverige i dag. Det finns ingen enhetlig definition av vad barnfattigdom är, men enligt Rädda Barnens fattigdomsindex räknas barn i familjer som antingen har låg inkomst eller försörjningsstöd som fattiga.

  • Fattig är en familj med två vuxna och två barn när den totala inkomsten är 18.000 kronor i månaden.
  • Fattig är en ensamstående förälder med ett barn när inkomsten är 11.000 kronor, eller mindre, i månaden.

Nya siffror som statistiska centralbyrån tagit fram åt Ekot visar var i landet problemet med barnfattigdom är störst respektive minst.

Malmö och kommuner som Årjäng och Södertälje toppar listan över de med högst barnfattigdom. Där riskerar cirka 4 av 10 barn leva i fattigdom. Medan statistiken visar att barnfattigdomen är lägst i kommuner som Danderyd, Lomma och Vaxholm.

Kommunerna sviker

En rundringning som SVT Nyheter gjort, visar att endast 3 av de 10 kommunerna med högst barnfattigdom erbjuder barn och ungdomar gratisaktiviteter under hela sommarlovet. 3 av dem erbjuder enstaka aktiviteter under en begränsad tid, och 4 av kommunerna erbjuder inga gratisaktiviteter alls.

–Det är ju självklart anmärkningsvärt. Vi menar att möjligheterna till gratisaktiviteter bör finnas i alla kommuner. Eftersom att de fattiga familjerna oftast saknar bil så blir ju alternativet för dessa barn att vara hemma, säger Karin Fyrk.

Perstorps kommun är en av dem som saknar gratis sommaraktiviteter, något som de beklagar.

–Vi är dåliga på det, tyvärr. Men vi är metvetna om att det finns ett behov och vi måste förbättra oss inom det området, säger kulturförvatningschefen Göran Olsson till SVT Nyheter.

”De flesta åker bort”

Danderyds kommun, som tillhör en av de kommunerna med lägst barnfattigdom med sina 6,8 procent, erbjuder inga gratis sommaraktiviteter alls. Det ser inte mycket bättre ut i Lomma, som ligger i samma lista med en barnfattigdom på 7,7 procent. Där håller fritidsgården öppet under större delen av sommaren, men några särskilda aktiviteter har kommunen inte anordnat.

–Lomma är en lite speciell kommun på det sättet att de flesta ju åker bort under sommaren. Därför gör vi inte så mycket, säger Göran Schmitz, bibliotekschef Lomma kommun.

Detta är något som Karin Fyrk på Rädda Barnen ställer sig kritisk till.

–Det pekar på att kunskapen om att dessa barn finns i alla kommuner uppenbart är otillräcklig. Barnen i dessa kommuner känner ju ofta en ännu starkare utsatthet, eftersom de avviker ännu mer från majoriteten, säger hon och fortsätter:

–Det vi kan se utifrån våra lokala föreningars aktiviteter är att de är väldigt eftertraktade och barnen köar tidigt på morgnarna för att få plats på bussen. Behovet och intresset för dessa aktiviteter är jättestort, det är det ingen tvekan om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer