Socialstyrelsen ser för närvarande över sina rekommendationer för åldersbedömningar av asylsökande barn. En av de metoder som sannolikt kommer att förordas är magnetkamera, som sedan tio år tillbaka används vid internationella ungdomsturneringar i fotboll.
Men även om fotbollförbundet FIFA använder metoden menar Hjern att den inte är tillräckligt säker. Anledningen är att den är bra på att visa om någon är över 17 år men sämre på att visa om någon verkligen fyllt 18.
– Metoden är inte så säker, det säger FIFA själva. Det har att göra med att skelettet har växt färdigt någon gång mellan 17 och 18 år, säger Hjern.
Fler metoder
Han menar att det är naturligt att det finns en stor efterfrågan på att få fram en metod för åldersbedömning. Det kommer många ensamkommande unga till Sverige och de har alla starka skäl att uppge att de är yngre än 18 år. Därför menar han att det är bra att Socialstyrelsen nu försöker ta ett helhetsgrepp om frågan.
– De tittar på magnetkamera men också gamla metoder och psykosociala utvärderingar som man gör i Storbritannien. Det är också bra att de tittar på de etiska komplikationerna. I Berlin i Tyskland har man slutat använde magnetröntgen för att sättet de görs på kan framkalla flashbacks från trauman, säger Hjern till Agenda.
Etiskt perspektiv
Hjern säger att han idag inte vill föra fram någon metod framför en annan utan vill vänta på Socialstyrelsens underlag.
– Det här är en vetenskaplig diskussion som Socialstyrelsen bör föra med oss och inte så mycket i media.
Kommer ni utföra åldersbedömningar med magnetkamera om Socialstyrelsen rekommenderar det?
– Vi måste komma fram till en metod tillsammans med Socialstyrelsen som är säker både ur ett vetenskapligt och ett etiskt perspektiv för att vi ska använda den. Det är en fråga som ligger framför oss.
Socialstyrelsen väntas komma med sina nya rekommendationer i januari.