Barnläkaren om smittspridningen bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har varnat för en tuff tredje våg och uppmanat till ytterligare försiktighet. På flera håll i landet verkar smittspridningen bland unga ha tagit fart. Inför våren pekar barnläkaren Tobias Alfvén på att det är viktigt att både unga och äldre följer restriktionerna.

I Västra Götaland konstaterades 5 964 nya fall under vecka 8 – en ökning med 25 procent. Mest ökar smittan i åldersgruppen 10–19 år, där ökningen är på 57 procent.

I Mönsterås har F-6-skolan Ljungnässkolan hållits stängd sedan en vecka tillbaka. Ett 30-tal elever och drygt 15 ur personalen är bekräftat smittade av covid-19. Var smittan kommer från vet man inte, men skolchefen misstänker att det rör sig om den brittiska mutationen.

På Prolympiaskolan i Umeå har smittspridningen skenat den senaste tiden och sedan i fredags bedrivs distansundervisning för samtliga elever och lärare på skolan.

”På väg in i en tredje våg”

Tobias Alfvén, barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, menar att det är viktigt att också unga följer restriktionerna under våren för att minska smittspridningen.

– Vi är på väg in i en tredje våg och det är jätteviktigt att hålla oss till riktlinjerna för att minska smittspridningen, det gäller både unga och äldre. Vi har några månader kvar till sommaren och till den större delen av befolkningen fått vaccinet. Vi har hållit på ett år nu, men vi måste alla hålla ut, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Vilka är de vanligaste frågorna du får när det gäller barn och covid-19 i ditt jobb?

– Det har verkligen förändrats. Förra våren var det många som undrade hur barn kommer drabbas och hur barn smittar. Nu är det i stället frågor som ”när kommer vaccin till barn?” och ”när tar det här slut?”

Vad svarar du på det då, när kommer det vaccin till barn?

– Att det vet vi inte. Men för mig är det jätteviktigt att det först blir ordentligt testat. Det pågår studier och man testar för fullt. Man ska också tänka att det har gått fantastiskt snabbt fram till att vi nu har ett vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.