Barnläkaren Jonas Ludvigsson har jobbat med den svenska strategin kring skolan under coronapandemin och får många frågor från andra länder. Foto: SVT/Gorm Kallestad/NTB scanpix

Barnläkaren: ”Ytterst få barn blir svårt sjuka i covid-19”

Uppdaterad
Publicerad

Många tycks vara nyfikna på den svenska skolstrategin under den pågående coronapandemin. Enligt Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor i epidemiologi, finns det starka argument att hålla skolorna öppna trots coronapandemin.
– Barn blir väldigt sällan svårt sjuka i covid-19, säger han i Aktuellt.

I Sverige är det många barn som förbereder sig inför skolstarten om några veckor men runt om i världen är det över en miljard barn som inte har fått gå i skolan på grund av coronapandemin. Det visar siffror från FN:s utbildningsorgan, UNESCO, vilket motsvarar 60 procent av alla elever i världen.

I USA öppnar nu vissa skolor men inte alla. Samtidigt tycks många vara nyfikna på den svenska skolstrategin och Jonas Ludvigsson, professor i epidemiologi försvarar den svenska skolstrategin.

”Ingen ökad risk”

Vad säger du till dem som kontaktar dig för att be om råd?

-  Trots att vi har haft så pass många döda och haft över två miljoner barn som har gått i skolan så är det ytterst få barn som har blivit svårt sjuka i covid-19 och faktiskt inget som har dött säger Jonas Ludvigsson och fortsätter:

– Jag ser det i kombination med Folkhälsomyndighetens siffror om ingen ökad risk för covid-19 bland lärare, som väldigt starka argument för att man kan ha skolor öppna trots covid-19.

”Kan inte trolla bort barn”

Går det att ge rådet till andra länder att göra som i Sverige?

– När det gäller att öppna skolor så tror jag det. Barn som inte går i skolan vistas naturligtvis mer hemma. Det finns en risk att barn träffar fler av riskgrupper, väldigt gamla människor eller människor med mycket kroniska sjukdomar i högre utsträckning hemma än i skolan. Man kan inte trolla bort barn som måste vara någonstans på dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer