Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Föräldrar lyckligare än barnlösa i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar med barn är lyckligare än de utan, men i bland annat USA råder det omvända, skriver amerikanska forskare i en ny rapport. Enligt svenska forskare är det flexibilitet på arbetsplatsen och statens inställning till olika familjekonstellationer som gör att Sverige har så nöjda föräldrar.

Amerikaner blir olyckligare när de får barn, visar ny amerikansk forskning som har studerat skillnaden i upplevd lycka mellan föräldrar och barnlösa runtom i världen. Men i många andra länder, bland annat Sverige, var resultatet det omvända. Här är de som har barn lyckligare.

Enligt forskarna som har studerat 22 europeiska och engelsktalande länder beror skillnaden på hur lätt eller svårt samhället har gjort det att ha en familj. Möjligheter till betald semester, sjukpenning och barnbidrag vägde tyngst för föräldrarnas lycka, skriver de amerikanska forskarna, men Gunnar Andersson som har forskat på familjebildning vid Sociologiska institutionen på Stockholms universitet, säger att pengar spelar mindre roll än flexibilitet på arbetsplatsen för svenskar med barn.

– Barnbidraget, att man får betalt för att ha barn, det påverkar inte så mycket. Till största delen handlar det om att man ska kunna organisera livet kring familj och arbete, att det finns en förståelse hos arbetsgivaren att man måste hämta på förskolan ibland.

Ett framtidsproblem enligt EU

Jämfört med andra utvecklade länder föds det många barn i Sverige och den svenska föräldraförsäkringen har fått stå modell när Tyskland lade om sin familjepolitik för ett par år sedan i förhoppning att öka barnafödandet. Just Tyskland och länder i Sydeuropa har stora problem med att det föds färre och färre barn samtidigt som befolkningen blir äldre. Den skeva åldersstrukturen i många EU-länder har identifierats som ett problem av unionen som nu satsar stora pengar på forskning som kan vända utvecklingen.

– En del länder har en inbyggd hemmafrudynamik, där man måste välja mellan hemarbete eller karriär och det paketet passar inte alla, då väljer man att inte skaffa barn. Sen finns det länder där man måste jobba som en galning för att försörja familjen och där hemmafrun är idealet. Om kvinnor kan kombinera en karriär och ett familjeliv och om män deltar i familjelivet påverkar det familjebildningen positivt, säger Gunnar Andersson.

En annan faktor människor mer eller mindre medvetet tar med i beräkningen när de väljer att skaffa barn är samhällets syn på andra typer av familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen.

– Det är viktigt för föräldrars välbefinnande att staten inte bara stödjer en typ av familj eller bara en familj inom ramen för äktenskap. I de länder där äktenskap inte är så viktigt är barnafödandet högre än där den konservativa familjevärderingar rådet.

Ängslighet i USA

Att amerikaner blir olyckligare efter att ha fått barn kan också bero på att det finns en ängslighet kring barnuppfostran i USA, säger författaren Christine Gross-Loh till New York Times. Hon räknar upp bland annat en stor oro kring barnens fysiska säkerhet och deras möjligheter till högre utbildning som en förklaring till studiens resultat.

Förutom svenska var även norska, finska, ryska och ungerska föräldrar lyckligare än de barnlösa medborgarna. Men att man skulle bli anmärkningsvärt och långvarigt lyckligare av att få barn är Gunnar Andersson tveksamt inställd till.

– Det är väl så att man blir lyckligare när man ska bli förälder och en stund efter att man har fått barn, sedan planar det nog ut, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.